Uskršnji vjenčić. Odlična moderna ideja za uskršnji stol ove godine je dekorativan slatki vjenčić izvrsnog okusa s pistacijama, bademima i marelicama.

 width=Tijesto:
37 dag glatkog brašna
½ kocke kvasca
1,5 dcl mlijeka
7,5 dag šećera
prstohvat soli
7,5 dag maslaca
1 jaje

Nadjev:
10 dag mljevenih neslanih pistacija
10 dag mljevenih badema
1 jaje
5 dag šećera
½ dcl mlijeka
1 limenka marelica (8,5 dcl)

Preljev:
10 dag džema od marelice
listići badema

Priprema tijesta: Kvasac aktivirati sa žličicom šećera, malo brašna i malo mlakog mlijeka. Brašno staviti u posudu i dodati mu sol, ostatak šećera, rastopljeni maslac, umućeno jaje i dignuti kvas. Zamijesiti tijesto i ostaviti da se diže oko 40 – 60 minuta. Podijeliti na dva dijela, pa oba razvaljati na pobrašnjenoj podlozi u tanji i duži pravokutnik veličine 10 x 50 cm.

Priprema nadjeva: Pomiješati pistacije, bademe, jaje, šećer i mlijeko, pa smjesom premazati oba tijesta. Na nadjev poslagati ocijeđene i narezane ploškice marelica pa umotati u rolade. Rubove oba tijesta zavrnuti zajedno na limu, pa ih ispreplesti da oblikuju vijenac. Peći oko 35 minuta na 180 °C do lijepe zlatne boje. Ako tijesto tamni dok se peče, pokriti aluminijskom folijom.

Priprema preljeva: Ugrijati džem pa njime premazati topli vjenčić i posuti ga listićima badema. Pustiti da se džem osuši.

 

Recept iz knjige Kolači – čarolija užitaka 2

Prethodni članakBakalar na crveno
Sljedeći članakMamma mia
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.