Tijesto:

✦50 dag glatkog brašna

✦1 kocka svježeg kvasca

✦1 jaje

✦½ dcl ulja

✦3,75 dcl mlijeka

✦1 čajna žličica šećera za kvasac

✦prstohvat soli

✦1 – 2 žlice šećera

Priprema: 1 dcl mlijeka ugrijati, doda­ti žličicu šećera i kvasac, pa ostaviti da se zapjeni. U brašno dodati sol, 1 – 2 žlice še­ćera, jaje, ulje, ostatak mlijeka i kvas, pa zamijesiti glatko tijesto. Ostaviti da se diže na toplom dok se ne udvostruči. Razvaljati na oko 1 cm debljine i izrezivati okruglim izrezivačem. Svaki krug tijesta prstima la­gano razvući da se u sredini dobije blaga udubina. Slagati ih, lagano razmaknute, u lim obložen papirom za pečenje. Na svaki krug prvo staviti žličicu nadjeva od sira, pa žličicu nadjeva od višanja, a rubove prema­zati žumanjkom. Peći na 180 °C oko 15 – 18 minuta dok lagano ne porumene.

Nadjev od sira:

✦30 dag svježeg sira

✦4 žlice šećera

✦1 vanilin šećer

✦ribana korica pola limuna

✦1 jaje

✦1 žlica gustina

Priprema: U svježi sir dodati šećer, vanilin šećer, limunovu koricu, jaje i gustin, pa sve dobro izmiješati.

Nadjev od višanja:

✦1/2 staklenke kompota od višanja

✦1/2 pudinga od vanilije

✦2 žlice šećera

Priprema: Od kompota odvojiti 1 dl soka i u njemu umutiti puding. Ostatak soka i višnje staviti kuhati, kad zavrije, ukuhati puding.

Premaz:

✦1 žumanjak

Priprema: Umutiti žumanjak.

Recept iz knjige Kolači – čarolija užitaka 2

Prethodni članakDilema
Sljedeći članakOdržan prvi kolegij mediteranske poljoprivrede u Splitu
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.