Sastojci:
– 25 dag oštrog brašna
– ½ praška za pecivo
– 15 dag maslaca
– 7 dag šećera
– 1 vanilin šećer
– 1 jaje
– 1 žlica mlijeka ili kiselog vrhnja
– sok od ½ limuna
– 30 dag višanja ili trešanja
– 1 jaje za premaz
Priprema:
Prosijati brašno s praškom za pecivo, dodati omekšale kockice maslaca i zamijesiti. Dodati šećere, jaje, kiselo vrhnje i sok od pola limuna. Umijesiti tijesto i staviti ga omotanog u plastičnu foliju u hladnjak na pola sata. Tijesto razvaljati na 5 mm debljine i rezati isti broj krugova od 6 i 8 cm.
Manje krugove ispeći svijetlo, 5 min na 180 °C pa rubove premazati umućenim jajem.
Na sredinu staviti višnju ili trešnju pa prekriti većim krugom. Rubove dobro pritisnuti, a po sredini, na vrhu svakog nožem napraviti prorez. Cijeli gornji dio premazati umućenim jajem i peći još 15 minuta na istoj temperaturi. Ohlađene posuti šećerom u prahu.
Recept iz knjige „Kolači – čarolija užitaka 2“