Tijesto:

✦1 kvasac

✦50 dag glatkog brašna

✦7 dag šećera

✦2 žumanjka

✦malo soli

✦3 dcl mlijeka

Priprema: Kvasac izmrviti s malo šećera, brašna i mlakog mlijeka. Kad se udvostru­či, pomiješati s ostalim sastojcima i umije­siti glatko tijesto. Ostaviti na toplom da se diže. Razvaljati tijesto na lagano pobraš­njenoj podlozi u tanji pravokutnik.

Nadjev:

✦20 dag maslaca

✦4 žlice šećera u prahu

✦korica 4 neprskane naranče

✦sok od ½ naranče

Priprema: Na polovicu pravokutnika posla­gati maslac narezan na listiće, pa preklopiti drugom polovicom. Ostaviti pola sata na hladnom. Opet razvaljati tijesto i posipati šećerom i ribanom koricom, pa poprskati sokom. Zarolati i rezati na šnite. Slagati u lim i pustiti da se dižu pola sata. Peći 15 – 20 minuta na 190 °C. Posuti šećerom u prahu.

Recept iz knjige Kolači – čarolija užitaka 2

Prethodni članakOsječki kolač
Sljedeći članakNoćnjak 2022. odgođen za svibanj
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.