Kako napraviti pripravak od lista ili ploda mirte za liječenje upale desni i paradontoze i kako napraviti pripravak za liječenje psorijaze?
U ljekovite svrhe koriste se listovi i plodovi mirte (Mirta communis L.). Eterično ulje mirte ima antibakterijska i antivirusna svojstva, a trjeslovine djeluju adstringentno (stežu). Kod paradentoze priprema se tinktura tako da se 100 grama plodova potopi u 500 ml 70 %-tnog alkohola. Nakon 3 tjedna tinktura se procijedi u bocu od tamnog stakla. 3 puta dnevno stavite 20 kapi dobivene tinkture u malo vode i koristite za grgljanje i ispiranje usne šupljine kod paradentoze. Pomoći će i žvakanje svježih plodova. Donosimo i recept masti za psorijazu. Receptura: 100 grama tinkture, 200 grama svinjske masti ili lanolina. U rastopljenu mast uliti tinkturu i lagano miješati da ispari alkohol. Uliti u posudice i koristiti za mazanje kože. Čuvati u hladnjaku. Mast od mirte koristi se i za druge tegobe: kod reume, artritisa i hemoroida.

Marija KRANJČEVIĆ, dipl. ing.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakKad iza herbicida uzgajati povrće?
Sljedeći članakU tijeku prijave za najuzorniju seosku ženu Zagrebačke županije za 2018. godinu
gospodarski
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.