U nekim krajevima Lijepe Naše, ne radi se samo rakija sa zelenim plodovima oraha, već i zeleni listovi imaju određena terapeutska svojstva. Koja?
Listovi oraha beru se u lipnju i brzo se osuše da sačuvaju zelenu boju jer su samo takvi djelotvorni. Čaj od orahova lišća preporučuje se kao sredstvo za čišćenje krvi, protiv šećerne bolesti i žutice. Priprema se močenjem pet žlica usitnjenih listova u litri bijelog vina tijekom 24 sata. Čaj / vino se profiltrira i čuva u hladnjaku. Prije se po jedna čašica dvaput dnevno. Za liječenje upale mandula i ždrijela priprema se čajni oparak (100 g orahova lišća prelije se sa 1 litrom kipuće vode) kojim se ispire, grglja, ždrijelo. U pučkoj medicini čajni oparak preporučuje se i kao oblog, za liječenje upalnih procesa na očnim kapcima, a njime se masira i vlasište jer sprječava ispadanje kose. U narodnoj medicini posebno se preporučuje kupelj s orahovim lišćem. Čajni oparak ulije se u kadu s toplom vodom. Tretman pogoduje izliječenju rahitisa, ekcema i krasti te kod prekomjernog znojenja nogu, a preporučuje se i za liječenje upala na spolnim organima.

G. K.

Prethodni članakBolesni limun
Sljedeći članakDani hrane i tradicijskih proizvoda Zagrebačke županije i Grada Zagreba
Gospodarski list
Gospodarski list – sve što vrijedi znati u poljoprivredi Gospodarski list najstariji je i najčitaniji hrvatski časopis za poljoprivredu, s tradicijom dugom preko 180 godina. Kroz tri stoljeća pomaže poljoprivrednicima stručnim, aktualnim i korisnim sadržajem te i danas svakih petnaest dana stiže na adrese svojih vjernih pretplatnika. Naši autori su priznati stručnjaci, znanstvenici i poljoprivrednici. Uz tiskana i online izdanja, posjeduje bogatu biblioteku knjiga pod nazivom - Obitelj i gospodarstvo, organizira razne stručne konferencije iz područja agrobiznisa, kroz društvene mreže aktivno sudjeluje u svakodnevnici ljubitelja prirode i poljoprivrede. Opravdano je najveći specijalizirani - poljoprivredni medij u regiji. Cilj Gospodarskog lista je ostao isti od prvog broja – znanjem jačati poljoprivredu i selo.