Molim vas informacije za uzgoj slatkog pelina u Hrvatskoj. Zanima me je li dozvoljen uzgoj i gdje se može nabaviti sjeme ili flanci za sadnju jer bismo pokrenuli uzgoj na području Istre?

ODGOVOR

Slatki pelin (Artemisia annua) jednogodišnja je biljka koja potiče iz Kine i Vijetnama gdje se koristi u njihovoj tradicionalnoj medicini najviše kao eterično ulje. U Hrvatskoj nemamo registriranih proizvođača koji se bave uzgojem slatkog pelina.

Preporuča se sadnja u propusno tlo, najbolje južne inklinacije. Pelin je umjereno rezistentan na niske temperature. Sadnja na otvoreno radi se presadnicama od 2-4 lista, odnosno kad biljke dosegnu otprilike 10 cm visine. Izravna sjetva na otvoreno je moguća ali izuzetno teška jer ima sitno sjeme.

Optimalno je otprilike 6 biljaka na m2. S površine od 4000 četvornih metara dobije se oko 3 tone zelene mase pripremljene za destilaciju eteričnog ulja. U sušnim godinama poželjno je osigurati  navodnjavanje. Žetva: odmah nakon cvatnje obično u kolovozu. Nabavu certificiranog sjemena probajte potražiti na oglasima putem web stranica na internetu ili pitati u poljoljekarnama, kod uvoznika sjemena itd.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje