Mnogo se priča o kobiljem mlijeku te njegovom utjecaju na zdravlje. Zašto je dobro konzumirati kobilje mlijeko?

ODGOVOR

Konzumacijom kobiljeg mlijeka poboljšava se djelovanje imunološkog sustava. U većini slučajeva, redovitom konzumacijom mlijeka ublažavaju se ili uklanjaju problemi uzrokovani alergijama, kožne bolesti i bolesti probavnog trakta. Kobilje mlijeko jedinstven je prirodni proizvod. Izuzetno je bogato vitaminima A, B1, B2, B6, B12, C, K, E te mineralima – željezom, kalcijem, fosforom, kalijem i drugim. Ima nizak udio mliječne masti te izuzetno visok udio višestruko nezasićenih masnih kiselina od kojih se sintetiziraju omega 6 i omega 3 masne kiseline čija je vrijednost nezamjenjiva za ljudski organizam.

Visoka razina sirutkinih proteina povećava opskrbu organizma esencijalnim aminokiselinama. Udio kazeina je puno manji od udjela albumina i globulina, što ga čini lako probavljivim i lako se resorbira u krv. Peptidi koje kobilje mlijeko sadrži izravno se metaboliziraju i imaju umirujuće djelovanje na nervni sustav. Organoleptička svojstva kobiljeg mlijeka očituju se u izrazito bijeloj boji, rijetkoj konzistenciji i slatkom okusu. Minimalne preporučene dnevne doze za vidljive rezultate u razdoblju od mjesec dana do dva mjeseca (ovisi o individualnom stanju) su 2,50 dcl mlijeka za odrasle te 1,25 dcl za djecu. Kobilje mlijeko najbolje je konzumirati svježe bez prethodne termičke obrade. Pasterizacija nije potrebna jer je u kobiljem mlijeku prisutan vrlo mali broj mikroorganizama.

Kobilje mlijeko je po sastavu najsličnije majčinu mlijeku i izvrsna je zamjena za kravlje mlijeko. Kobilje mlijeko s jedne strane ima vrlo nisku razinu “loših” zasićenih masnoća, a s druge strane vrlo visoke razine “dobrih” i zdravih omega-3 i omega-6 masnih kiselina. Ove dobre masnoće obično nalazimo u ribama i ribljem ulju, a djeluju višestruko pozitivno na razvoj i zdravlje. Kobilje mlijeko sadrži i 60 puta više C vitamina nego kravlje mlijeko, vitamine A, D, E i F, visoke količine magnezija, kalcija, fosfora, kalija, cinka. Ono liječi ili smanjuje simptome astme te kašalj kod plućnih bolesti kao što su bronhitis i hripavac.