Mnogo se priča o kobiljem mlijeku te njegovom utjecaju na zdravlje. Zašto je dobro konzumirati kobilje mlijeko?

ODGOVOR

Konzumacijom kobiljeg mlijeka poboljšava se djelovanje imunološkog sustava. U većini slučajeva, redovitom konzumacijom mlijeka ublažavaju se ili uklanjaju problemi uzrokovani alergijama, kožne bolesti i bolesti probavnog trakta. Kobilje mlijeko jedinstven je prirodni proizvod. Izuzetno je bogato vitaminima A, B1, B2, B6, B12, C, K, E te mineralima – željezom, kalcijem, fosforom, kalijem i drugim. Ima nizak udio mliječne masti te izuzetno visok udio višestruko nezasićenih masnih kiselina od kojih se sintetiziraju omega 6 i omega 3 masne kiseline čija je vrijednost nezamjenjiva za ljudski organizam.

Visoka razina sirutkinih proteina povećava opskrbu organizma esencijalnim aminokiselinama. Udio kazeina je puno manji od udjela albumina i globulina, što ga čini lako probavljivim i lako se resorbira u krv. Peptidi koje kobilje mlijeko sadrži izravno se metaboliziraju i imaju umirujuće djelovanje na nervni sustav. Organoleptička svojstva kobiljeg mlijeka očituju se u izrazito bijeloj boji, rijetkoj konzistenciji i slatkom okusu. Minimalne preporučene dnevne doze za vidljive rezultate u razdoblju od mjesec dana do dva mjeseca (ovisi o individualnom stanju) su 2,50 dcl mlijeka za odrasle te 1,25 dcl za djecu. Kobilje mlijeko najbolje je konzumirati svježe bez prethodne termičke obrade. Pasterizacija nije potrebna jer je u kobiljem mlijeku prisutan vrlo mali broj mikroorganizama.

Kobilje mlijeko je po sastavu najsličnije majčinu mlijeku i izvrsna je zamjena za kravlje mlijeko. Kobilje mlijeko s jedne strane ima vrlo nisku razinu “loših” zasićenih masnoća, a s druge strane vrlo visoke razine “dobrih” i zdravih omega-3 i omega-6 masnih kiselina. Ove dobre masnoće obično nalazimo u ribama i ribljem ulju, a djeluju višestruko pozitivno na razvoj i zdravlje. Kobilje mlijeko sadrži i 60 puta više C vitamina nego kravlje mlijeko, vitamine A, D, E i F, visoke količine magnezija, kalcija, fosfora, kalija, cinka. Ono liječi ili smanjuje simptome astme te kašalj kod plućnih bolesti kao što su bronhitis i hripavac.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje