Kako prilikom destilacije rakije mogu izdvojiti štetne alkohole?


U tijeku alkoholnog vrenja (fermentacije), pretvorbom šećera stvaraju se alkoholi, njih više: (etilni, glicerol, 2,3 butandiol, viši alkoholi nastali pretvorbom aminokiselina, zatim metilni ili metanol koji nije produkt alkoholnog vrenja, već cijepanja pektina). Svi su alkoholi štetni za ljudsko zdravlje, no njihov sadržaj u vinu nije velik, a posebno viših i metilnog alkohola. Zato svako alkoholno piće valja konzumirati s mjerom prema ustroju svakog čovjeka-pojedinca.

Obično neupućeni, kada se povede razgovor o alkoholima, metilnom alkoholu pridaju veliko značenje, kao sastojku vina, rakija i destilata.
Istina je da je on jedan od sastojaka tih proizvoda, ali u miligramima na litru, što je regulirano zakonskim aktom (Pravilnikom). Metilni alkohol izdvaja se uglavnom u prvom toku, pa ga tada treba otkloniti, radi njegove otrovnosti.

Prethodni članakKako napraviti medovaču?
Sljedeći članakDruga konferencija o dobroj ekonomiji
Gospodarski list
Gospodarski list – sve što vrijedi znati u poljoprivredi Gospodarski list najstariji je i najčitaniji hrvatski časopis za poljoprivredu, s tradicijom dugom preko 180 godina. Kroz tri stoljeća pomaže poljoprivrednicima stručnim, aktualnim i korisnim sadržajem te i danas svakih petnaest dana stiže na adrese svojih vjernih pretplatnika. Naši autori su priznati stručnjaci, znanstvenici i poljoprivrednici. Uz tiskana i online izdanja, posjeduje bogatu biblioteku knjiga pod nazivom - Obitelj i gospodarstvo, organizira razne stručne konferencije iz područja agrobiznisa, kroz društvene mreže aktivno sudjeluje u svakodnevnici ljubitelja prirode i poljoprivrede. Opravdano je najveći specijalizirani - poljoprivredni medij u regiji. Cilj Gospodarskog lista je ostao isti od prvog broja – znanjem jačati poljoprivredu i selo.