Na području Šibenika u kolovozu je došlo do naglog sušenja lovor višnje. Do tada zelena lovor višnja naglo je propala (kroz nekoliko dana), a kad smo povadili one osušene primijetili smo da se i korijen posušio. Koji su mogući uzroci i kako ubuduće sprječiti propadanje?
Mogući su živi i neživi uzroci propadanja lovor višnja, ali i drugih drvenastih i voćnih vrsta koje se uzgajaju uz okućnice. Prema podacima iz literature (Italija) na lovor višnjama nisu opisani neki specifični uzročnici bolesti koji napadaju korijen (uz naknadno brzi razvoj venuća i sušenja), ali je moguća pojava nekih polifagnih gljiva (npr. Armilaria, Verticillium). Ako su gljivične bolesti napale korijen, neželjene bi se promjene trebale vidjeti prilikom vađenja osušenog stabla i podzemnih biljnih dijelova. Od štetnih organizama životinjskog podrijetla trebalo bi se bojati potkornjaka, u čije se hodnike u stablu naseljavaju gljivice razarači drva, pa takva stabla relativno brzo propadaju sušenjem. Potkornjaci se javljaju u pravilu kad drvenaste vrste pate od nekog šoka (npr. nedostatak vode, ozljede nakon tuče, „asfikcija“ ili previše vode u zoni korijena i sl.). Napad se prepoznaje po sitnim rupicama (promjera oko 2 mm), smještene često ispod postranih grana. Od neživih uzroka propadanja lovor višnje navodim samo nedostatak vode. No, obzirom da se korijen posušio trebalo bi ipak posumnjati na neku bolest korijena. Svakako bi zaražene biljke trebalo izvaditi (zajedno sa osušenim korijenom). Prema zaprimljenim slikama teško je determinirati patogenog uzročnika. Moguće je od pripravaka za amatersku primjenu (ne treba imati iskaznicu kod kupnje manjeg pakiranja) koristiti bakarne fungicide širokog spektra djelotvornosti (npr. Bordoška juha Manica ili Cuprablau-Z ili Neoram), te u propisanoj koncentraciji koristiti za zalijevanje susjednih biljaka od onih koje su propale iznenadnim venućem i sušenjem. Također, nove biljke koja će se zamijeniti prazna mjesta korijenom također potopiti ili zalijevati fungicidnom otopinom prilikom sadnje.

mr. sc. Milorad ŠUBIĆ

Postavi pitanje autoru klikom ovdje
Prethodni članakPravni savjeti pitanje br. 599
Sljedeći članakVoćarstvo pitanje br. 189
Gospodarski
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.