Imam veće zemljište od čega je oko 1000 m2 lošije tlo s laporom na svega 30-50 cm dubine. Na tome dijelu ne raste ništa osim korova kojeg redovito čistim. Zanima me koje voćke ili drveće bi bilo dobro zasaditi na takvom tlu? Zemljište se nalazi u Zaboku, na strmini, visini od 200-220 metara n.m. s orijentacijom istok-zapad.
Na spomenutom tlu postoji ograničen izbor voćnih vrsta koje bi se mogle saditi, te tu dolaze u obzir samo visoko adaptivne voćne vrste poput jabuke, vjerojatno bi i kruška uspjela na podlozi ba29, te kupine ili maline. S obzirom da je riječ o relativno maloj površini, svakako bismo preporučili unos čim većih količina organske tvari koja može na određeni rok kompenzirati nepovoljna svojstva tla te redovito nastaviti s dodavanjem organske tvari.

Damir LUČIĆ, dipl. ing. agr.

Postavi pitanje autoru klikom ovdje
Prethodni članakVoćarstvo pitanje br. 189
Sljedeći članakPravni savjeti pitanje br. 600
Gospodarski
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.