Kakav je to sir tofu i od kojeg mlijeka se proizvodi?
Tofu je najrasprostranjeniji sojin proizvod. Priprema se dodavanjem sredstva za zgrušavanje u prokuhano, još toplo sojino mlijeko. Na dalekom istoku tradicionalno se koristi kalcijev sulfat (CaSO4) ili magnezijev klorid (MgCl2), poznat kao nigari. Zgrušano sojino mlijeko odvaja se od žućkaste tekućine i stavlja u kalupe gdje se pod pritis kom cijedi ostatak tekućine i formira tofu. Čuva se u hladnjaku, u zatvorenoj posudi, preliven hladnom vodom koja se obavezno svakodnevno mijenja. Može se koristiti za pripremu slanih i slatkih jela. Kod slanih jela dobro ga je bar 15 minuta marinirati u soja umaku, uz dodatak začina po želji (đumbira, bijelog luka, začinskog bilja). Narezan na ploške ili kocke može se potom peći na grillu, pržiti u ulju ili pohati obavijen u kukuruzno brašno. Miso je fermentirana i odstajala pasta od soje ili soje fermentirane s ječmom i rižom, uz dodatak morske soli. Mazive je konzistencije i ugodne arome. Sadrži obilje živih enzima.

M. K., dipl. ing.

Prethodni članakKorištenje ljuske lješnjaka u poljoprivredi
Sljedeći članakOrgansku tvar treba vratiti u tlo
Gospodarski list
Gospodarski list – sve što vrijedi znati u poljoprivredi Gospodarski list najstariji je i najčitaniji hrvatski časopis za poljoprivredu, s tradicijom dugom preko 180 godina. Kroz tri stoljeća pomaže poljoprivrednicima stručnim, aktualnim i korisnim sadržajem te i danas svakih petnaest dana stiže na adrese svojih vjernih pretplatnika. Naši autori su priznati stručnjaci, znanstvenici i poljoprivrednici. Uz tiskana i online izdanja, posjeduje bogatu biblioteku knjiga pod nazivom - Obitelj i gospodarstvo, organizira razne stručne konferencije iz područja agrobiznisa, kroz društvene mreže aktivno sudjeluje u svakodnevnici ljubitelja prirode i poljoprivrede. Opravdano je najveći specijalizirani - poljoprivredni medij u regiji. Cilj Gospodarskog lista je ostao isti od prvog broja – znanjem jačati poljoprivredu i selo.