Imam par labudastih guski. Snesla je osam jaja u štali u kutu. Leži svaki drugi dan po četiri sata. Održavaju li se tako jaja i mislite li da će biti što od toga ili imate dodatni savjet što napraviti da bi se osigurali dobri uvjeti?

Nije mi poznata dob guske, ali ako se radi o mladoj životinji onda se kod nje još nije potpuno razvio nagon za inkubacijom koja bi trebala biti kontinuirana u trajanju od 30 dana sve do valjenja mladih. Inače, guska koja sjedi na jajima može svaki dan nakratko napustiti gnijezdo (20-ak minuta) kako bi se nahranila i napojila te izbacila izmet. Zato guske koje neuredno sjede na jajima uglavnom upropaste nasad. Jaja treba svakodnevno skupljati i čuvati na temperaturi od 12 – 16°C do deset dana. Kad se sakupi dovoljan broj treba ih podmetnuti pod dobru kvočku ili puru. Valjenje u inkubatoru znade biti prilično složen proces, pa ga stoga ne preporučamo u amaterskim uvjetima. Tema broja 2 u GL iz 2012. bila je uzgoj gusaka.

Darko PETANJEK

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakOstalo pitanje br. 157
Sljedeći članakPravni savjeti pitanje br. 640
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.