Željela bih uzgojiti presadnice paprike i rajčice. Imam prostoriju za tu namjenu uz prozor koji gleda na južnu stranu i centralno grijanje. Kupila sam sjeme volovskog srca i žute paprike te zemlju za rasad (POTGROND H). Sjeme sam planirala posijati u posude od stiropora 30×30 cm i visine oko 10 cm. Sada me zanima (s obzirom da nemam gdje drugdje držati rasadu): 1. kolika temp. treba biti u prostorij? 2. koliko često i obilno zaljevati? 3. koliko duboko posijati? 4. trebam li držati sjeme u vlažnoj krpici kako bi nabubrilo? 5. trebam li do trenutka klijanja pokriti prozirnom folijom? 6. kada posijati i kada prvi puta iznijeti van? 7. da li držati na prozorskoj dasci (zbog blizine radijatora koji stoji ispod prozora) ili može bilo gdje samo da je na svijetlu? 8. trebam li i koliko često prozračivati prostoriju?
Uzgoj presadnica rajčice i paprike traje između 50 i 70 dana ovisno o temperaturi i osvjetljenju. Ako se sadnja želi obaviti početkom ili u prvoj polovici svibnja, sije se krajem veljače ili početkom ožujka. Optimalna temperatura od sjetve do nicanja iznosi oko 25 °C. Između nicanja i pikiranja temperatura se snižava na 18 do 20 °C, a od pikiranja do sadnje se održava na 20 do 22°C. Sije se na dubinu oko 0,5 do 1 cm. Od sjetve do nicanja rajčice u optimalnim uvjetima je potrebno 5 do 10 dana, dok je paprici potrebno do 15 dana. Sjeme prije sjetve nije potrebno dodatno vlažiti kako bi nabubrilo. Zalijevanjem je potrebno održavati umjerenu vlažnost supstrata, odnosno, zalijeva se sa 0,5 do 1 L vode dnevno na oko 5 L supstrata. Pokrivanje posuda folijom nakon sjetve je korisno jer dolazi do porasta temperature ispod folije i lakše je održavanje vlažnosti. Posude se mogu držati i na prozorskoj dasci zbog bolje osvjetljenosti, ali je potrebno paziti da ne dođe do isušivanja supstrata. Ako će posude biti udaljenije od prozora može doći do naginjanja biljaka prema svjetlu. Prozračivati je potrebno kad temperatura poraste iznad optimalne (> 25 °C). Privikavanje biljaka na vanjske uvjete naziva se kaljenje i započinje oko 2 tjedna prije sadnje. Odvija se tako da se prostorija sve više prozračuje (snižava se temperatura), ili se biljke iznose van i postupno sve više izlažu sunčevom zračenju.

dr. sc. Božidar BENKO

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakMože li susjed tražiti da zazidam prozore?
Sljedeći članak1,59 milijuna kuna iz IPARD-a za ruralni turizam u Istri
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.