Vlasnici smo obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva, sklopili smo ugovor o zakupu poljoprivrednog zemljišta s privatnom osobom. Ugovor je zaključen za razdoblje od 2011. do 2017. godine. Zakupodavac je u međuvremenu prodao dio zemljišta koje smo zakupili. Da li kao višegodišnji zakupci imamo pravo prvenstva prilikom kupoprodaje? Da li možemo poništiti ugovor o kupoprodaji? Imamo li pravo na nekakvu novčanu odštetu?
Niste napisali da li novi vlasnik želi raskinuti ugovor o zakupu ili ne. Ugovor o zakupu koji ste priložili uz pismo sklopljen je na određeno vrijeme što znači da njegov prestanak nastupa istekom tog vremena. U ugovoru nema odredbi koje određuju uvjete raskida prije isteka ugovorenog roka pa se na ugovor odnose odredbe Zakona o obveznim odnosima i posebnim propisima. Novi vlasnik stupa na mjesto dosadašnjeg zakupodavca i na njega prelaze sva prava i obveze iz ugovora o zakupu. Novi vlasnik može od vas tražiti predaju nekretnina prije proteka vremena za koje je zakup ugovoren, ali vam je u tom slučaju dužan nadoknaditi štetu. Od trenutka kad ste obaviješteni o novom vlasniku, zakupninu ste dužni plaćati njemu. Pravo prvenstva kupnje nemate jer to niste ugovorili u ugovoru o zakupu. Prema podacima koje ste dostavili nema uvjeta za poništenje ugovora o kupoprodaji.

Daniela Sukalić, dipl. iur.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakIvan Macanić imenovan vršiteljem dužnosti ravnatelja Agencije za plaćanja
Sljedeći članakKako prijaviti malu pilanu u OPG?
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.