Je li moguće u ovoj godini ostvariti povrat poreza za prvu kupljenu nekretninu na koju je 2006. godine već plaćen porez na promet nekretnina? U trenutku kupovanja prve nekretnine (2006. godine) nisam iskoristila pravo oslobađanja od obveze plaćanja poreza, niti do sada nisam prijavila prebivalište na toj adresi. Što mogu sad poduzeti?
Zakon o porezu na promet nekretnina daje pravo građanima na oslobađanje od plaćanja poreza na promet nekretnina ako kupuju svoju prvu nekretninu pod uvjetom da zadovoljavaju sve potrebne zakonske uvjete. Jedan od uvjeta jest da osoba koja kupuje svoju prvu nekretninu ima prijavljeno prebivalište u mjestu i na adresi gdje se nekretnina koja je kupljena nalazi. Iz vašeg pitanja proizlazi da taj uvjet niste zadovoljili 2006. g. kada ste nekretninu kupili i na njen promet platili porez na promet, a taj uvjet ne zadovoljavate niti danas. Iz tog razloga smatram da će vaš zahtjev za oslobođenje od poreza biti odbijen. Inače, da ste 2006. godine prijavili prebivalište na novoj adresi, mogli biste podnijeti zahtjev za povrat poreza.

N. T.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakKako suzbiti maslinovog svrdlaša?
Sljedeći članakGenetički modificirani organizmi u Hrvatskoj
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.