Želio bih kupiti poljoprivredno zemljište koje se u katastru vodi kao voćnjak, podijeljeno je u dvije površine svaka ima 650 m2 i svoj posjedovni list. U zemljišnim knjigama se ta nekretnina vodi kao oranica s ukupno 37 vlasnika. Neki od tih vlasnika su pokojni i naslijedili su ih članovi obitelji. Nije provedena ostavinska rasprava, neki vlasnici su u inozemstvu. Nekretninu već dvadeset godina posjeduje jedan vlasnik i on je želi prodati, kako da najlakše kupim tu nekretninu?
Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima određuje da je vlasnik nekretnine osoba koja je upisana u zemljišnim knjigama kao vlasnik, dakle formalno pravno osoba koja vam želi prodati voćnjak ako nije upisana kao vlasnik u zemljišne knjige nije vlasnik i ne bi vam mogla prodati tu nekretninu. Trebate zatražiti tu osobu (potencijalnog prodavatelja) da sredi zemljišno-knjižno stanje, te da vam tada proda tu nekretninu – to je jedini način da budete sigurni da novac za nekretninu niste dali pogrešnoj osobi, odnosno nevlasniku. Ako se bojite da bi na taj način prodavatelj pokušao promijeniti cijenu ili odustao od prodaje, možete s njim sklopiti predugovor o prodaji nekretnina, platiti mu kaparu i stupiti u posjed, a ostatak kupoprodajne cijene isplatiti tek kada ta osoba sredi stanje u zemljišnim knjigama odnosno, kada će nekretnina u zemljišnim knjigama glasiti samo na prodavatelja.

Daniela SUKALIĆ, dipl. iur.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakImovina na jednake dijelove
Sljedeći članakPrilog broja: Uzgoj svinja za preradu u domaće proizvode
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.