Preko moje nekretnine temeljem presude općinskog suda uknjiženo je pravo stvarne služnosti prolaza i provoza za susjedovu česticu u dužnici od 33 metra širine 3 metra. Taj se prilaz nalazi uz glavnu cestu i susjed je meni na tom prolazu napravio ulazna vrata koja nisu zaključana ali su zatvorena. Tko treba održavati taj prolaz, budući da je pun rupa?
Niste precizno napisali da li su vrata sagrađena na susjedovoj nekretnini ili na vašoj. Vrata je susjed mogao postaviti samo na svoju nekretninu, ne i na vašu. Bez obzira što ima pravo služnosti po vašoj nekretnini ne može na istoj graditi bez vašeg odobrenja. Vašu nekretninu susjed može koristiti samo za prolaz i provoz. Troškove održavanja i popravaka snosi ovlaštenik, ako nije drugačije određeno. Ako se poslužnom nekretninom (tim prolazom 33×3 metra) koristite i vi kao vlasnik, tada ste dužni razmjerno snositi troškove održavanja. Susjed koji ima pravo služnosti mora pri izvršavanju svojih ovlasti (provoza i prolaza) postupati obzirno, tako da što manje opterećuje Vašu nekretninu.

Daniela SUKALIĆ, dipl. iur.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članak607 tisuća kuna iz IPARD-a za podizanje nasada jabuka
Sljedeći članakNova isplata za ruralni turizam iz IPARD-a
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.