Suvlasnik sam stambene zgrade za koju smo upravitelju istaknuli niz prigovora radi nepravilnosti u njegovom radu. Otkazali smo mu Ugovor o upravljanju zgradom, ali on ne želi prihvatiti otkaz ugovora, ne želi predati dokumentaciju vezanu uz zajedničku pričuvu zgrade. Tužio je suvlasnike za uvredu odnosno klevetu, smetanje posjeda i dr. Kako se mi kao suvlasnici zgrade možemo zaštititi od nezakonitih postupaka upravitelja zgrade?
Svaki suvlasnik nekretnine ovlašten je, neovisno o ostalim suvlasnicima, zahtijevati od suda da svojom odlukom odredi smjenjivanje upravitelja koji grubo zanemaruje svoje dužnosti. Upravitelj kojem je završila uprava (bilo raskidom ugovora ili odlukom suda) dužan je bez odgađanja položiti račun o pričuvi i ostatak predati novom upravitelju zajedno sa svom dokumentacijom. Ako sud razriješi upravitelja, naložit će mu da u roku od 40 dana pod prijetnjom ovrhe preda utvrđeni ostatak novom upravitelju. Jedan ili više suvlasnika vaše zgrade trebao je kod općinskog suda protiv upravitelja zgrade (nakon što upravitelj nije dobrovoljno predao sredstva zgrade i dokumentaciju) pokrenuti postupak u kojem bi sud svojom odlukom smijenio upravitelja zgrade i naredio mu da u određenom roku preda sva sredstva i dokumentaciju. Vođenje takvog postupka olakšalo bi poziciju suvlasnicima zgrade protiv kojih je upravitelj pokrenuo razne postupke jer bi ti suvlasnici mogli dokazati da upravitelj ne obavlja svoju dužnost u skladu s ugovorom i zakonom.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članak150.000 kuna poduzetnicima za nastup na manifestacijama
Sljedeći članakVoćarski dnevnik: Zašto je prorjeđivanje plodova važno?
Domagoj Zlatar
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.