Rođen sam 8.11.1954. Nezaposlen sam 15 godina. Imam primanja od 1200 kn. Radnog staža imam 30 godina i 1 mjesec. Nemam status branitelja iako sam stražario. Mogu li nešto zakonski ostvariti i kad bih mogao u mirovinu i koliko bi otprilike ona iznosila?

Pravo na starosnu mirovinu ispunjavate sa navršenih 65 godina života i 15 godina mirovinskog staža (čl. 33 ZOMO). Prema navedenom iz vašeg upita, oba uvjeta bit će ispunjena na dan 8.11.2019. Što se tiče drugog dijela pitanja, odnosno koliki bi bio iznos mirovine, u vašem upitu nema dovoljno podataka za izračun mirovine, niti ga na ovaj način možemo iznositi, s obzirom da se radi o osobnom pravu. Upućujemo vas da se obratite najbližem uredu Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje za zahtjevom za izračun mirovine ili preko sustava e- građani dođete do ove informacije koja vas zanima.

Mirela NOVOTNI – DRAŠTATA, dipl. iur.

Prethodni članakInkubiranje guščjih jaja
Sljedeći članakDvoje nasljednika nepoznatog prebivališta
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.