Rođena sam 24.5.1958., imam 30 godina radnog staža. Prestala sam raditi 13.4.2007. temeljem sporazumnog otkaza. Od tada sam na Zavodu za zapošljavanje i primam naknadu 1200 kuna. Na tu naknadu imam pravo do ispunjenja uvjeta za prijevremenu starosnu mirovinu 2013. Zanima me vrijede li za mene ti uvjeti za prijevremenu starosnu mirovinu ili po novim propisima?
Pravo na novčanu naknadu imat ćete do dana kako vam je navedeno u rješenju o pravu na naknadu, tj. do 23. 5. 2013. Međutim, prema Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o mirovinskom osiguranju, koji je stupio na snagu 1. studenoga 2010., vi ćete s obzirom da ste rođeni 24.5.1958. ispuniti uvjete za prijevremenu starosnu mirovinu 2014. s navršenih 56 godina života. Međutim, s obzirom na to da imate samo 30 godina mirovinskog staža, a u 2014. se traži 31 godina mirovinskog staža, morat ćete raditi kada vam u 2013. prestane pravo na naknadu tj. od 24.5.2013. do 24.5.2014. da ispunite još tu jednu godinu mirovinskog staža radi ostvarivanja prava na prijevremenu starosnu mirovinu po novom propisu.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakNewsletter 1/2015
Sljedeći članakRiba i fažol
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.