Kako je na stranicama Ministarstva poljoprivrede navedeno, invalidi Domovinskog rata i umirovljenici mlađi od 65 godina ne mogu kupiti ribolovnu dozvolu „putem interneta“. Također ta mogućnost nije omogućena ni kroz sustav e-građana. Pored činjenice da su HRVI zaslužni građani ovog društva i posebno osjetljiva skupina, isto tako i umirovljenici bez obzira na godine starosti, vašom odlukom nije im pod jednakim uvjetima omogućena kupnja dozvole. Ovakva odluka je diskriminatorna te potpuno ne usklađena sa zalaganjima aktualne Vlade. To je digitalizacija društva, posebice Državnih institucija.

ODGOVOR

Prema Pravilniku o športskom i rekreacijskom ribolovu na moru (NN, br. 122/17., 12/18., 54/18., 69/20. i 125/20.), po čl. 14. st. 4 prilikom kupnje navedenih dozvola kod ovlaštenih osoba za prodaju, potrebno je predočiti odgovarajuće dokumente (dokaz) o statusu umirovljenika ili ratnog vojnog invalida, kako bi dozvolu dobile isključivo osobe koje na to imaju pravo. Da je navedene dozvole moguće kupiti preko interneta mogli bi ih kupiti svi. Odnosno m,ogli bi ih kupiti osobe koje nemaju pravo kupiti dozvolu po povlaštenoj cijeni od 13.27 eura.

Kako bi se to izbjeglo omogućena je kupnja ovih dozvola samo na mjestima koje ste naveli te kako bi osobe koje ih prodaju provjerile autentičnost dokumenata kojima se potvrđuje da je osoba umirovljenik ili ratni vojni invalid. Također je moguće kupiti dozvolu na način da osoba dostavi na mail rmc@mps.hr rješenje da je ratni vojni invalid ili umirovljenik, dokaz o uplati za dozvolu i osobnu ispravu. Tada će mu djelatnik ministarstva izraditi dozvolu i poslati nazad na mail.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje