Susjed je na svoju parcelu navezao kamen i njegova parcela je sad na povišenom u odnosu na moju i dolazi do slijevanja vode. No, voda se s njegovom terena slijeva na moju parcelu. Dolazi mi do sjenika te mi moči drva i pravi štetu. Može li se zvati kakva inspekcija i što mogu učiniti. Svaki pokušaj mog obraćanja susjedima završi negacijom s njihove strane?

ODGOVOR

Ako se voda sa susjedove nekretnine slijeva na vašu nekretninu i pri tome nastaje šteta na vašoj imovini ovlašteni ste od susjeda zahtijevati da otkloni uzrok. Odnosno da za provodnju izradi potrebne jarke i kanale kojima će po svojoj, a ne vašoj nekretnini, odvoditi vodu. Od susjeda možete tražiti i naknadu štete koja je nastala na vašoj imovini. Zaštitu svojih prava i naknadu štete možete ostvariti u sudskom postupku u općinskom sudu na području kojeg se nalaze nekretnine ako susjed dobrovoljno ne otkloni uzrok nastanka štete.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakRobinzonski smještaj na OPG-u
Sljedeći članakDeklaracija na dodacima prehrani
Avatar
Diplomirana je pravnica i stalna suradnica Gospodarskog lista od 2009. godine. Diplomirala je na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1990. godine, iste godine počela je raditi kao odvjetnička vježbenica. Nakon završenog studija prava pohađala je poslijediplomski studij iz kaznenog prava na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Diplomirana je pravnica i stalna suradnica Gospodarskog lista od 2009. godine. Diplomirala je na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1990. godine, iste godine počela je raditi kao odvjetnička vježbenica. Nakon završenog studija prava pohađala je poslijediplomski studij iz kaznenog prava na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Od prosinca 1994. godine do veljače 2018. godine radila je kao odvjetnica u Križevcima te se pretežno bavila obveznim, trgovačkim, ovršnim, obiteljskim, nasljednim, radnim i upravnim pravom. Veliko iskustvo stekla je na području zemljišno-knjižnog i vlasničkog prava. Dugi niz godina bila je članica Upravnog odbora Odvjetničkog zbora Koprivničko-križevačke županije. Završila je edukaciju za izmiritelja u Hrvatskoj udruzi za mirenje u Zagrebu 2012. godine. Edukaciju za Voditelja izrade i provedbe projekata financiranih iz Europskih fondova završila je 2014. godine, što joj omogućava obavljanje konzultantskih poslova u tom području. Sada je zaposlena u Ministarstvu poljoprivrede Republike Hrvatske, u pravnom sektoru.