Susjed i ja smo se dogovorili da napravimo zid od kamena između naših dvorišta. Susjed je angažirao radnike koji su to s njime radili, ja nisam bio prisutan, i ostavili su rupe na zidu za oborinske vode s njegovog dvorišta na moje dvorište. Kako je susjedovo dvorište više od mojeg oborinska voda se slijeva u moje dvorište. Molim za savjet što poduzeti?

ODGOVOR

Ovlašteni ste od susjeda zahtijevati da otkloni uzrok slijevanja oborinskih voda iz njegovog dvorišta u vaše dvorište, odnosno da provodnju oborinskih voda usmjeri po svojoj nekretnini. Od susjeda možete tražiti i naknadu štete koja je nastala na vašoj imovini, a zaštitu svojih prava i naknadu štete možete ostvariti u sudskom postupku ako susjed dobrovoljno ne otkloni uzrok. Poželjno je prije svega pismeno ga obavijestiti o problemu i pokušati mirno riješiti problem. Sljedeći korak je sudski postupak.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakKoja plaćanja za ratarske kulture možemo očekivati u 2023. g.?
Sljedeći članakJavni natječaj za zakup zemljišta i broj stoke
Avatar
Diplomirana je pravnica i stalna suradnica Gospodarskog lista od 2009. godine. Diplomirala je na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1990. godine, iste godine počela je raditi kao odvjetnička vježbenica. Nakon završenog studija prava pohađala je poslijediplomski studij iz kaznenog prava na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Diplomirana je pravnica i stalna suradnica Gospodarskog lista od 2009. godine. Diplomirala je na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1990. godine, iste godine počela je raditi kao odvjetnička vježbenica. Nakon završenog studija prava pohađala je poslijediplomski studij iz kaznenog prava na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Od prosinca 1994. godine do veljače 2018. godine radila je kao odvjetnica u Križevcima te se pretežno bavila obveznim, trgovačkim, ovršnim, obiteljskim, nasljednim, radnim i upravnim pravom. Veliko iskustvo stekla je na području zemljišno-knjižnog i vlasničkog prava. Dugi niz godina bila je članica Upravnog odbora Odvjetničkog zbora Koprivničko-križevačke županije. Završila je edukaciju za izmiritelja u Hrvatskoj udruzi za mirenje u Zagrebu 2012. godine. Edukaciju za Voditelja izrade i provedbe projekata financiranih iz Europskih fondova završila je 2014. godine, što joj omogućava obavljanje konzultantskih poslova u tom području. Sada je zaposlena u Ministarstvu poljoprivrede Republike Hrvatske, u pravnom sektoru.