Oklasak kukuruza može biti krma u hranidbi stoke i ako je kao kukuruzovina male hranjive vrijednosti. U narodu ima oklasak više naziva. To su otučak, kocen, tulina i dr.

Hranjiva mu je vrijednost slična kukuruzovini jer energetski vrijedi 0,4 – 0,5 H.J. Sadrži 86% suhe tvari, 3,2 – 3,5% sirovih proteina, 0,7% masti, 30 – 40% surovih vlakana i 2 – 3% pepela. Ima 0,5% (Ca) kalcija i 0,04% (P) fosfora. Probavljivost mu je 56 – 60%, a probavljivost organske tvari oklaska 55 – 57%. Najbolje ga je davati stoci promiješanog i sasječenog sa sočnim krmivima (krumpir, repa, repini rezanci i sl.).

Njegova se vrijednost pojačava ako se samelje u brašno. U kukuruznim klipovima mu je vrijednost bolja i ima 7,5% sirovih bjelančevina, 3% masti, 8,2% sirovih vlakana, 1,5% pepela, 0,04% kalcija (Ca) i 0,2% fosfora (P). Energetska vrijednost je vrlo dobra oko 1,03 H.J. i uz dopunu s proteinima, mineralima i vitaminima može se davati kao osnovna krmna smjesa. Na žalost, često se mogu zapaziti male količine odbačenih oklasaka. One bi se mogle koristiti kao hrana, makar i slabije hranjive vrijednosti.

Prethodni članakSastanak o nepoštenim trgovačkim praksama i cijenama
Sljedeći članakKako liječiti šugu na ušima kunića?
Gospodarski list
Gospodarski list – sve što vrijedi znati u poljoprivredi Gospodarski list najstariji je i najčitaniji hrvatski časopis za poljoprivredu, s tradicijom dugom preko 180 godina. Kroz tri stoljeća pomaže poljoprivrednicima stručnim, aktualnim i korisnim sadržajem te i danas svakih petnaest dana stiže na adrese svojih vjernih pretplatnika. Naši autori su priznati stručnjaci, znanstvenici i poljoprivrednici. Uz tiskana i online izdanja, posjeduje bogatu biblioteku knjiga pod nazivom - Obitelj i gospodarstvo, organizira razne stručne konferencije iz područja agrobiznisa, kroz društvene mreže aktivno sudjeluje u svakodnevnici ljubitelja prirode i poljoprivrede. Opravdano je najveći specijalizirani - poljoprivredni medij u regiji. Cilj Gospodarskog lista je ostao isti od prvog broja – znanjem jačati poljoprivredu i selo.