Imam 20-ak ovaca, križanku pramenke, postavlja se dvojba je li bolje davati mljevenu prekrupu ili cjelovita zrna kukuruza jer sam načuo da prekrupa ulazi u nozdrve i da to nije najbolja opcija kod hranidbe?
Često nailazimo na ovo pitanje kod naših uzgajivača ovaca i razumljiva je njihova dvojba. Međutim, nije najveći problem u tome da mljevena prekrupa ulazi u nozdrve, nego u opasnosti od pojave acidoze („zakiseljenja“) buraga ako ovce odjednom pojedu veću količinu mljevenog kukuruza. Stoga je preporučljivo davati ovcama cjelovito zrno kukuruza. Treba napomenuti da bi janjad mlađa od 50-60 dana trebala ipak dobivati mljeveni (ili još bolje gnječeni) kukuruz pomiješan s ječmom ili zobi uz dodatak proteinskog krmiva (npr. suncokretove ili sojine sačme) i odgovarajuće količine univerzalnog vitaminsko-mineralnog dodatka (Grovit, Kostovit), odnosno premiksa napravljenog specijalno za janjad, npr. CIBO PREMIX JA-3-LI (proizvođač Fanon), Ovisan (proizvođač Sano) i sl.

doc. dr. sc. Ivan VNUČEC

Prethodni članakKako smanjiti octikavost vina?
Sljedeći članakKoja soja za hranidbu stoke?
Gospodarski list
Gospodarski list – sve što vrijedi znati u poljoprivredi Gospodarski list najstariji je i najčitaniji hrvatski časopis za poljoprivredu, s tradicijom dugom preko 180 godina. Kroz tri stoljeća pomaže poljoprivrednicima stručnim, aktualnim i korisnim sadržajem te i danas svakih petnaest dana stiže na adrese svojih vjernih pretplatnika. Naši autori su priznati stručnjaci, znanstvenici i poljoprivrednici. Uz tiskana i online izdanja, posjeduje bogatu biblioteku knjiga pod nazivom - Obitelj i gospodarstvo, organizira razne stručne konferencije iz područja agrobiznisa, kroz društvene mreže aktivno sudjeluje u svakodnevnici ljubitelja prirode i poljoprivrede. Opravdano je najveći specijalizirani - poljoprivredni medij u regiji. Cilj Gospodarskog lista je ostao isti od prvog broja – znanjem jačati poljoprivredu i selo.