Svinje uredno jedu i ponašaju se, ali na njušci jedne nalazi se oteklina, pa izgleda kao cistična tvorba. Što bi trebalo poduzeti i koji su mogući uzroci?

Pregledom dostavljenih fotografija moglo bi se zaključiti kako se na njušci svinje nalazi velika tvorba ispunjena tekućim bijelim ili prozirnim sadržajem, odnosno da se radi o nekoj cisti ili sličnoj tvorbi, a ne o krvnom podljevu koji nastaje prilikom jakog udarca. Okolina tvorbe ne izgleda upaljeno. Ako imaju mogućnost svinje njuškom ruju i traže hranu pa bi tu mogao biti jedan od uzroka nastanka takve tvorbe na ovom mjestu. Povećanjem fotografija (koje tada postaju mutne) nazire se da je tvorba povezana s desnim okom što je još jedan mogući uzrok. Ako se svinja ponaša uobičajeno i normalno jede, za pretpostaviti je da se ne radi o općem upalnom procesu. Budući da bi svinju i tu tvorbu trebalo pažljivo pregledati, odrediti uzrok nastanka, njeno uklanjanje ili drugi postupak te odrediti potrebno liječenje preporučam da ipak pozovete veterinara koji će to stručno učiniti.

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje