Vidljiv učinak tretmana Silmaxom na rajčici snimljeno na istom OPG-u isti dan u dva objekta:

 class=
Ambalaža ulazi u sliku 2 malo nakošeno

U današnjem vremenu kad pokušavamo smanjiti upotrebu sredstava za zaštitu bilja, kad naši kupci očekuju proizvod bez rezidua, a s druge strane imamo nadolazeća ograničenje broja djelatnih tvari i ograničenja broja primjena, Silmax EC je rješenje koje je ispunilo očekivanja.

Inovativan insekticid

Silmax EC inovativan je proizvod koji fizičkim načinom djelovanja sprječava kretanje, a time i hranjenje i širenje insekata. Izvrsne rezultate pokazao je kod primjene na lisne uši, grinje, crvenog pauka i tripse čije suzbijanje predstavlja sve veći problem.

Silmax EC ne sadrži djelatne tvari sredstava za zaštitu bilja, nema karencu, ne nalazi se na Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS tražilica) Ministarstva poljoprivrede i nije ga potrebno navesti u evidencijskim listovima primjene sredstava za zaštitu bilja.

Uništava štetnika isključivo fizičkim putem (lijepljenjem), na način da im potpuno sprječava kretanje. Sadrži 3D-IPNS tehnologiju zaštićenu patentom, to je kombinacija polimernih spojeva (uglavnom silikonskih), a nakon primjene ti spojevi temeljito prekrivaju štetnike stvarajući specifičnu strukturu u obliku trodimenzionalne polimerne mreže na tijelu štetnika. Ta struktura imobilizira štetnika blokirajući njegove tjelesne funkcije.

Kao i kod standardnih pripravaka, optimalno je u suzbijanje krenuti na vrijeme, a ne čekati jaku infestaciju. Neobično je važno naglasiti da štetnici na primjenu Silmaxa ne mogu razviti rezistentnost, zbog njegovog specifičnog mehanizma djelovanja.

Silmax EC se može upotrebljavati u gotovo svim kulturama u poljoprivrednoj proizvodnji. Silmax EC je vrlo djelotvorna alternativa standardnim sredstvima za zaštitu bilja, ali isto tako izvrsno se miješa sa SZB.

Upotreba u povrtnim kulturama

Za suzbijanje lisnih ušiju, tripsa, bijele mušice i crvenog pauka
0.1% – 0.15 % (100 – 150 ml u  100 l vode)
krastavac : 0.1 % (100 m100 l vode)
rajčica, paprika, patlidžan: 0.05% – 0.07 % (50 – 70 m u100 l vode)

Količina otopine za prskanje zavisno od veličine usjeva i stroja za primjenu. Preporučamo primjenu pa suhom vremenu, da se pripravak brzo osuši na tretiranim biljkama.

 class=

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje