Kako se bliži berba grožđa, kako i na koji način ukloniti vinski kamen koji se nakupio uz stijenke cisterni, te kako pripremiti cisterne za novo vino?


Cisterne prije upotrebe treba isprati blagim neutralnim sredstvima koje možete nabaviti u svim bolje opskrbljenim poljoprivrednim ljekarnama. Kako se često susrećem s upitima mnogih korisnika inoks cisterni smiju li se koristiti sredstva na osnovi klora, kako njima tako i Vama preporučujem da ne koristite sredstva na osnovi klora jer ona oštećuju površine cisterne. Vinski kamen (sprijež) s površine cisterne skida se pod mlazom vode, i to ako je moguće korištenjem naizmjenice tople pa hladne vode (korištenjem minivaša) ili da se u cisternu (ako nije velikog volumena) nalije topla/vrela voda, te se potom cisterna zatvori neko vrijeme, a onda se pod mlazom vode vinski kamen lagano skida. Ako je potrebno, postupak možete ponoviti.

Josip BRKLJAČA, dipl. ing. agr.

Prethodni članakNewsletter 21/2015
Sljedeći članakKako proizvesti bermet?
Gospodarski list
Gospodarski list – sve što vrijedi znati u poljoprivredi Gospodarski list najstariji je i najčitaniji hrvatski časopis za poljoprivredu, s tradicijom dugom preko 180 godina. Kroz tri stoljeća pomaže poljoprivrednicima stručnim, aktualnim i korisnim sadržajem te i danas svakih petnaest dana stiže na adrese svojih vjernih pretplatnika. Naši autori su priznati stručnjaci, znanstvenici i poljoprivrednici. Uz tiskana i online izdanja, posjeduje bogatu biblioteku knjiga pod nazivom - Obitelj i gospodarstvo, organizira razne stručne konferencije iz područja agrobiznisa, kroz društvene mreže aktivno sudjeluje u svakodnevnici ljubitelja prirode i poljoprivrede. Opravdano je najveći specijalizirani - poljoprivredni medij u regiji. Cilj Gospodarskog lista je ostao isti od prvog broja – znanjem jačati poljoprivredu i selo.