Kako otkloniti iz rakije loš miris i okus po plijesni?
Loš okus i miris po pljesni iz rakije se može otkloniti tako da se tretira s aktivnim ugljenom (aktivni ugljen možete nabaviti u poljoapotekama ili sjemenarnama). Navedeni nedostatak (okus i miris po plijesni) uglavnom se pojavljuje ako se za vrenje upotrebljava jako trulo ili pljesnivo grožđe odnosno voće, a može se pojaviti kao posljedica pljesnivog tropa.
POSTUPAK: Na 100 litara rakije dodaje se 50 gr. aktivnog ugljena. Aktivni ugljen dodaje se manjoj količini rakije i dobro promiješa, pa se ulije u sud s rakijom, te dobro promiješa. Nakon nekoliko dana otoči se rakija od istaloženog ugljena, zatim se kuša, pa ako još uvijek ima miris i okus po plijesni, postupak se ponavlja s novim ugljenom. Dodatkom aktivnog ugljena iz rakije se uklanjaju i dobre, tj. poželjne arome.

mr. M. ZORIČIĆ

Prethodni članakGnojivo od koprive
Sljedeći članakPoziv na savjetovanje iz zaštite na radu
Gospodarski list
Gospodarski list – sve što vrijedi znati u poljoprivredi Gospodarski list najstariji je i najčitaniji hrvatski časopis za poljoprivredu, s tradicijom dugom preko 180 godina. Kroz tri stoljeća pomaže poljoprivrednicima stručnim, aktualnim i korisnim sadržajem te i danas svakih petnaest dana stiže na adrese svojih vjernih pretplatnika. Naši autori su priznati stručnjaci, znanstvenici i poljoprivrednici. Uz tiskana i online izdanja, posjeduje bogatu biblioteku knjiga pod nazivom - Obitelj i gospodarstvo, organizira razne stručne konferencije iz područja agrobiznisa, kroz društvene mreže aktivno sudjeluje u svakodnevnici ljubitelja prirode i poljoprivrede. Opravdano je najveći specijalizirani - poljoprivredni medij u regiji. Cilj Gospodarskog lista je ostao isti od prvog broja – znanjem jačati poljoprivredu i selo.