Mandarina posađena u veliku posudu, koja je do sada rasla i davala nešto plodova, ove godine izgleda bolesno. Većina listova ima smeđi i žuti, te zavinut vrh. Koji bi mogao biti uzrok propadanju listova?
Sudeći po simptomima na dostavljenoj slici vaše mandarine u loncu, mislim da se ne radi o napadu bolesti ni štetnika. Radi se o poremećaju u ishrani, suvišku (vjerojatnije) ili manjku hraniva. Preporučam izvaditi dio supstrata i zamijeniti ga novim (u prometu se može nabaviti specijalni supstrat za agrume). Prilikom ove radnje osigurati drenažu i ispod lonca ukloniti podložak. Gnojiti sa specijalnim gnojivima za agrume prema priloženom naputku, ali nakon pauze, za vrijeme koje ćete vidjeti reakciju biljke na izmjenu dijela supstrata i zalijevanje vodom. Prilikom iznošenja lonca na otvoreno, preporučam postepeno izlaganje suncu. Najprije je stavite na sjenovito mjesto zaštićeno od sunca, a zatim na sunčano mjesto.

Zorica VELAGIĆ, dipl.ing.agr.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakAgencija objavila rang liste za natječaje iz operacije 4.1.1. i 4.2.1.
Sljedeći članakMoram li pomiješati vino s vodom prije pečenja rakije?
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.