U jednom članku o limeti spominje se uzgoj iz sjemena. U trgovinama već dulje vrijeme kupujem limetu i niti jedna nema sjeme. Gdje se mogu nabaviti limete sa sjemenom?

Limete sa sjemenom pripadaju skupini limeta sitnih plodova (Citrus aurantifolia), a odlikuju se intenzivnim cvjetnim mirisom, jako kiselim plodovima s mnogo sjemenki. Ovoj skupini pripadaju sorte meksičke limete, a u svijetu se najviše koriste u proizvodnji podloga za cijepljenje te kao test biljke za viruse. U Republici Hrvatskoj se u proizvodnji sadnog materijala ne koristi limeta kao podloga. U komercijalnom uzgoju koriste se sorte limete krupnih plodova (Citrus latifolia) koje su besjemene, a odlikuju se većom krupnoćom i manjim sadržajem kiselina te nešto slabijim mirisom. Nije nam poznato drži li neki od rasadnika u Hrvatskoj limete s plodovima koji imaju sjemenke, ali postoji mogućnost nabave putem interneta, no ne možemo sa sigurnošću potvrditi radi li se uistinu o limeti kakvu vi tražite.

doc. dr. sc. Mira RADUNIĆ

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakVoćarstvo pitanje br. 198
Sljedeći članakVoćarstvo pitanje br. 200
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.