Što učiniti kad se dogodi defolijacija masline? Je li moguće da je lišće otpalo od hladnoće i prerane rezidbe? Trebam li ih još orezati ili da pričekam novo pupanje grana, i trebam li prskati nekim sredstvom?

ODGOVOR

Otpadanje lišća masline najčešće je vezano uz bolest paunovo oko i to naročito kod sorte istarska bjelica. Ako je zaraza nastupila u jesen, a vi ste, moguće, u proljeće tretirali bakarnim sredstvima tada, u pravilu, velik dio zaraženog lišća u trenutku otpada sa stabla. Istina je, do otpadanja lišća može doći i uslijed hladnoće.

Ako su masline ostale bez velikog dijela lisne mase ne treba ih orezati, odnosno dodatno uklanjati ono lišće koje je još ostalo na stablima. Bilo bi ih dobro prihraniti dušičnim gnojivom (putem tla jer je lišća malo) kako bi se lisna masa obnovila. Zaštitu možete obaviti nekim od registriranih fungicida za suzbijanje paunovog oka, a u ovom bi razdoblju odgovarajuće bilo primijeniti npr. sredstvo Nativo 75 WG sukladno uputi proizvođača. Ako su stabla ostala bez lišća teško je, nažalost, ove godine očekivati značajniji urod.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje