Limunu su se počele sušiti grančice od vrha i crniti. Limun uzgajam u posudi, te sam ga presadio s novom zemljom. Lijepo je cvao i imao plodove. Suzbijao sam protiv ušiju, a primjećujem da u tegli ima i puno mrava.

Iz vašeg upita i priloženih slika čini se da su limuni, unoseći ih u zatvoren prostor u kojemu su uvjeti bili bitno različiti od onih vani, doživjeli stres. Fotografija prvog limuna prikazuje jednu zelenu grančicu. Uklonite ostale suhe grane i ostavite ovu zelenu. I ovu zelenu granu skraćujte pomalo (centimetar po centimetar) i škarama stisnite da vidite da li ima soka. Ako ima, ima i nade da ćete biljku spasiti. Rezidbom napravljene rane premažite voćarskim voskom.

Budući ova grana ima kosi položaj, stavite joj potporanj. Zavežite je uz njega kako bi se ispravila. Vjerujem da će nakon izvjesnog vremena krenuti vegetacija. Drugi limun je upitan. I njega probajte rezati malo po malo i utvrdite ima li soka. Ako ga nema, a mislim da ga nema, limun je propao. Savjetujem kupnju sadnica cijepljenih na podlogu Poncirus trifoliata jer povećava otpornost na niske temperature i na fitoftoru agruma. Savjetujem vam da pročitate članke objavljene u časopisu Gospodarski list „Uzgoj sadnica agruma u loncima“ i „Limun mjesečar, pogodan za uzgoj na otvorenom i u loncima“ koje možete naći i na internetu.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakSmijem li rezati izbojke iz oraha?
Sljedeći članakKad i kako dodati magnezij vinovoj lozi?
Avatar
Rođena u Žuljani, opću gimnaziju završava u Dubrovniku, a Poljoprivredni fakultet u Sarajevu. Specijalizirala se u Francuskoj u području virusnih bolesti, posebno agruma. Do umirovljenja radi kao poljoprivredni, te gospodarski inspektor. Rođena u Žuljani (poluotok Pelješac) 1941. godine. Opću gimnaziju završila u Dubrovniku, te Poljoprivredni fakultet, voćarsko-vinogradarskog smjera u Sarajevu. Radeći petnaest godina u kombinatu „Neretva“ u Opuzenu, stekla je dragocjeno iskustvo u ispitivanju sorata raznih voćnih vrsta, posebice agruma. U navedenom periodu odradila i specijalizaciju u Francuskoj (Bordeaux i Korzika) iz područja virusnih bolesti raznih voćnih vrsta, posebice agruma. Nakon usavršavanja radila na testiranju voćnih vrsta na virusne bolesti. Iz obiteljskih razloga napušta kombinat „Neretvu“ i do umirovljenja radi kao poljoprivredni inspektor, kasnije kao gospodarski inspektor u Dubrovniku.