Naš cijepljeni kesten ima više od 15 godina i rodi svake godine, ali jako malo plodova, dok ostatak čine prazne lupine. Što poduzeti da dobijemo ispunjene plodove?

ODGOVOR

Prazne lupine te prazne ježice su poznata pojava u uzgoju pitomog kestena. Da ste naveli više informacija o vašem voćnjaku navedeno bi pomoglo u detekciju problema, kao na primjer postoji li još koja sorta kestena u nasadu. Kesten je jednodomna voćna vrsta koja ima jednospolne cvjetove te ga karakterizira dihogamija (nepoklapanje u cvatnji muških i ženskih cvatova) te samosterilitet (nemogućnost samooplodnje). Uslijed navedenoga pretpostavljam da je kod vas glavni uzrok nastanka navedenog problem izostanak oplodnje. Potrebno je posaditi drugu sortu kestena koja bi oprašivala navedenu sortu. Kad bi znali koju sortu imate mogli bismo preporučiti koju drugu sortu da posadite. Ako imate još jednu sortu, tada je moguće da ona nije odgovarajuća da oprašuje navedenu sortu. Sljedeća mogućnost je neravnoteža (disbalans) hraniva koji je moguće prepoznati po simptomima na listovima, a kako bi se sa sigurnošću moglo definirati koje hranivo ili hraniva su u disbalansu potrebno je napraviti analizu listova. Ovako bez ikakvih dodatnih podataka, generalno možemo napomenuti da je u istraživanjima zabilježeno da je folijarna gnojidba borom u nasadima kestena gdje je isti bio u deficitu značajno povećala prirod. 

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakAžuriranje podataka o OPG-u
Sljedeći članakRana kruška za hladniji klimat
Avatar
Asistent na zavodu za voćarstvo Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Uža specijalnost: učinak agroekoloških čimbenika na kakvoću voća, introdukcija manje poznatih voćnih vrsta, podloge voćaka i lupinasto voće. Pred diplomski studij, usmjerenje hortikultura, je završio na Sveučilištu u Zagrebu Agronomskom fakultetu 2013. godine na temu „Djelovanje podloga na kakvoću plodova voćaka“. Diplomirao je na istoj znanstvenoj ustanovi 2015. godine, usmjerenje voćarstvo, na temu: „Vegetativni i generativni rast i kakvoća ploda crne bazge (Sambucus nigra L.)“. Trenutno je zaposlen kao asistent na zavodu za voćarstvo Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu gdje sudjeluje u provedbi europskog projekta na temu nisko pesticidne, održive proizvodnje voća. Znanstveni interesi su: učinak agroekoloških čimbenika na kakvoću voća, introdukcija manje poznatih voćnih vrsta, podloge voćaka i lupinasto voće.