Možete li mi dati savjet za propale dvogodišnje jagode, čije sam fotografije poslao u privitku. Bile su bujne i pune plodova, a vode nije nedostajalo. Kada su počele dozrijevati, krenule su i venuti, a plod je bio neukusan. Što mi je činiti?
Na temelju fotografija je teško (gotovo nemoguće) dati točnu dijagnozu ili detrminaciju patogena ili uzročnika bolesti, ako je riječ o bolestima. Na temelju simptomatologije venuća biljaka što se primjeti na poslanim fotografijama moglo bi se raditi o gljivama iz roda Verticillium ili pseudogljivama iz roda Phytophthora, ali to se može tek uvrditi nakon analize uzorka zaraženih biljaka. Ovo je samo pretpostavka o mogućem uzorku simptoma venuća.

prof.dr.sc. Tihomir MILIČEVIĆ

Postavi pitanje autoru klikom ovdje
Prethodni članakPeradarstvo pitanje br. 12
Sljedeći članakPravni savjeti pitanje br. 417
Gospodarski
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.