U nekoliko navrata dogodilo se da mi je razno ukrasno grmlje propalo iako sam vodila brigu, redovito prskala, obavljala prihranu i zalijevala ga. Koji su mogući uzroci?

ODGOVOR

Neuspjeh preživljavanja gotovo sigurno se pripisuje nekom od razloga koje ćemo ovdje navesti.

Sadni materijal, priprema i tlo

Važno je saditi visoko kvalitetan i deklarirani materijal po važećim hrvatskim zakonima. Zatim, loša priprema položaja i odabir neodgovarajućeg tla: pravilan odabir vrste tla za sadnju pojedine vrste grma od iznimne je važnosti. U mnogim slučajevima tlo se može prilagoditi uzgoju biljne vrste koja nam je toliko draga i želimo je u svojem vrtu. Posebno je važno teška i nepropusna tla učiniti prozračnim i ocjeditima, a laganim i propusnim tlima povećati kapacitet za vodu. Osim toga, važno je kiselost tla dovesti do neutralne granice.

Ukrasno grmlje za uspješan razvoj treba kvalitetu donjih slojeva tla. Što se tiče zahtjeva biljaka prema tlu, u ekstremnim uvjetima povišene vlažnosti dobro uspijevaju drijen (Cornus), i vrba (Salix). Lavanda (Lavandula) i zanovijet (Genista) uspijevaju na tlima dobre ocjeditosti. Na kiselim tlima dobro uspijevaju rododendron, kamelija, borovnica, zenobia. Dojcija (Deutzia), pljuskavica (Hypericum), pajasmin (Philadelphus) vole alkalna tla, dok je ljubitelj sunca bušin (Cistus).

Grmlje s golim korijenjem saditi između studenog i ožujka

Daljni problemi mogu biti neprimjerena sadnja sadnica golog korijena i sadnica s korijenovom grudom. Grmlje kupljeno s golim korijenjem trebalo bi saditi između studenoga i ožujka. Pri sadnji se primjenjuje postupak prikraćivanja korijena što potiče stvaranje mnogo malih korjenčića koji osiguravaju dobru ishranu i učvršćivanje biljke u tlo. Bilje kupljeno u posudi sa zemljom može se zasaditi u svako doba godine.

Ostali razlozi zašto grmlje propada

Povijanje na vjetru: birajte položaje koji su djelomično zasjenjeni te koji nisu na udaru vjetra.

Zimska oštećenja i proljetne opržotine: kod sadnje grmova važno je imati na umu njihovu otpornost na niske temperature.

Suho korijenje: transport asimilata i usvajanje hraniva moguće je jedino ako je korijen zdrav. Neki od opasnih štetnika ili bolesti: osim već poznatih bolesti koje napadaju grmove kao što su gljivični rak, pjegavosti i hrđe, posljednjih godina javlja se novi štetnik pod imenom šimširov moljac (Cydalima perspectalis) koji je raširen u svim susjednim zemljama, a u Hrvatsku je ušao zaraženim sadnim materijalom.

Oštećenja od herbicida: uslijed prskanja korovskih biljaka moguće je zanošenje herbicida na ukrasno grmlje pa ono počinje odumirati.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje