Nemam puno voćki, ali ono što nije uništio mraz uništile su lisne uši u kombinaciji s pepelnicom, a moguće posljedično i drugim vrstama gljivica (čađavost), osobito na jabukama, ali i na šljivama. Molim preporuku insekticida i fungicida.

ODGOVOR

Za primjenu protiv lišnih ušiju na većini voćaka postoji Mospilan 20 SG, Closer, Pirimor ili Movento.  Za pepelnicu najbolje je koristiti sumpor, s tim da ne treba koristiti zaštitu sumporom kad su temperature više od 25 stupnjeva Celzijevih.  S obzirom na to da je riječ o manjem nasadu, mehanički odstranjujte zaražene vrhove pepelnicom i iznosite ih iz nasada.

Za zaštitu od ostalih gljivičnih bolesti  možete koristiti sredstva  na bazi mankozeba (Dithane M-45, Mankozeb, Penncozeb 75 DG, Star 80 WP, Manfil 75 WG, Manfil 80 WP, Indofil 80 WP), ditianona (Delan 700 WDG, Delan Pro), kaptana (Merpan 80 WDG, Kastor, Scab 80 WG, Kapetan 80 WG, Caption 80 WG, Scab 480 SC) ili ciprodinila (Chorus 75 WG). Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača. Dozvolu dopuštenih pesticida možete pronaći na FIS tražilici Ministarstva poljoprivrede, iako će stručne osobe u poljoljekarnama sigurno znati što je dopušteno koristiti u kojem nasadu i kulturi.