Osiguravanje zdravlja i dobrobiti životinja te povećanje učinkovitosti – to su ciljevi čišćenja ograđenih prostora u uzgoju mliječnih krava i goveda. Osim higijene mljekomata i iglua za telad, važno je učinkovito očistiti prostore u kojima stoka provodi veći dio svog života: obore i vanjske ograde za mlade i odrasle životinje. S profesionalnim strojevima za čišćenje, odgovarajućim sredstvima za čišćenje i pravilnim procesima, mogu se postići optimalni rezultati u čišćenju ograđenih prostora za životinje u uzgoju mliječnih krava i goveda – bez prevelikog vremena i troškova rada koji izmiču kontroli.

Smanjene razine bakterija i povećana učinkovitost su najveći razlozi zašto čistiti ograđene prostore za životinje u uzgoju mliječnih krava i goveda. Učinkovito čišćenje nastambi za životinje smanjuje razinu bakterija, čime se također smanjuje rizik od bolesti. To je ključno za zdravlje životinja, ali i za produktivnost farmi – zdrave životinje znače veće i stabilnije prinose. Štoviše, rjeđe je potreban veterinar i potrebno je manje lijekova.

OGLAS

Pravo vrijeme za čišćenje nastambi za životinje: Od svakodnevnog do dubinskog čišćenja

Neki koraci u čišćenju nastambi za životinje moraju se izvršiti nekoliko puta dnevno. Drugi se trebaju provoditi samo prema potrebi ili kad se ukaže prilika. Dva puta dnevno, prije svakog hranjenja, čiste se sustavi za hranjenje. Šetnice se čiste svakodnevno. U uzgoju mliječnih krava i goveda, vrijeme za temeljito čišćenje ograđenih prostora (dubinsko čišćenje) je kad se životinje premještaju iz jednog obora u drugi.

U dobi od dva do osam tjedana, goveda se drže u grupama unutar obora. Veličina ovih obora ovisi o potrebnom prostoru, koji pak ovisi o starosti životinja u skupini. Nakon što najstarija grupa ode i njihov obor postane dostupan, ostale grupe prelaze u sljedeći najveći obor. Između premještanja, obor se može u potpunosti ili djelomično očistiti. Međutim, životinje se moraju ukloniti iz obora prije nego što se to dogodi. Ako stoka stoji na slami – što je slučaj u nekim starijim oborima, a često i u vanjskim ograđenim prostorima – tada se mora redovito čistiti.


Čišćenje je ključno u svim prostorima u kojima stoka provodi veći dio svog života – od iglua za telad do vanjskih ograđenih prostora

Visokotlačni čistači, mokri i suhi usisavači …  idealni strojevi i sredstva za čišćenje nastambi za životinje

I danas se metle i lopate još uvijek koriste za čišćenje ograđenih prostora u uzgoju mliječnih krava i goveda. S Kärcherovim pometačem i visokotlačnim čistačem farmeri su opremljeni za sve zadatke čišćenja. Visokotlačni čistači značajno povećavaju učinkovitost čišćenja nastambi za životinje, čime se smanjuju troškovi rada. Većina farmi koristi mobilne visokotlačne čistače u ograđenim prostorima i stacionarne visokotlačne čistače u izmuzištu.

Najučinkovitiji uređaji su visokotlačni čistači vrućom vodom. Vruća voda ima veću moć otapanja prljavštine, iznimno učinkovito uklanja bakterije i skraćuje vrijeme čišćenja te vrijeme sušenja. Alkalne otopine najprikladnije su za čišćenje ograđenih prostora za životinje u uzgoju mliječnih krava i goveda. Izvrsne su za razrjeđivanje izmeta, bjelančevina i masti. Odgovarajuća sredstva za čišćenje znatno skraćuju radno vrijeme, posebno kod čišćenja visokotlačnim čistačima s hladnom vodom.

Postoje i sredstva za namakanje koja su posebno dizajnirana za otpuštanje osušene prljavštine poput fekalija u oborima ili na pregradama, a prije čišćenja visokotlačnim čistačem. Namakanjem se skraćuje vrijeme čišćenja, a time se smanjuje i potrošnja vode. Sredstva za čišćenje idealno bi trebala biti usklađena sa strojevima koji se koriste kako bi se postigla maksimalna učinkovitost čišćenja.

S prikladnim strojevima za čišćenje, sredstvima za čišćenje i pravim procesima mogu se postići optimalni rezultati – bez vremena i troškova rada koji izmiču kontroli

Čak i pometači igraju svoju ulogu na modernim farmama, brzo i temeljito čiste štale za stoku, uključujući vanjske prostore. Pometači podižu manje prašine od metle. Mogu pokriti veće područje u kraćem vremenu i uz znatno manji fizički napor za korisnika. Posebno je učinkovit stroj za čišćenje s bočnom četkom koja omogućuje čišćenje uglova. Koristan dodatak za čišćenje nastambi za životinje u uzgoju mliječnih krava i goveda je usisivač za mokro i suho usisavanje. Uklanja prašinu i prljavštinu s teško dostupnih površina. Dodatna prednost je što se ne diže prašina, čime se štite pluća korisnika.

Svakodnevni rutinski poslovi za čišćenje ograđenih prostora za životinje u uzgoju mliječnih krava i goveda

Prije svakog hranjenja uklanja se preostala krma jer se može pokvariti (osobito na višim temperaturama), a i muhe mogu polagati jaja u nju. Pometači pomažu i ubrzavaju ručno čišćenje metlom. Ako su životinje vršile nuždu na stolovima za hranjenje, koriste se lopata i metla. Ostaci hrane i fekalije također se mogu skupljati u pojilicama. Oni se stoga provjeravaju tijekom svakog hranjenja i, ako je potrebno, ispuštaju se i čiste vodom. Kako bi se ograničila potencijalna mjesta razmnožavanja muha, zbijenu balegu potrebno je redovito uklanjati lopatom. Staze se čiste metlom ili pometačem.

Dubinsko čišćenje po potrebi

Prilikom svakog dubinskog čišćenja obora, životinje – osobito u stočarstvu – moraju napustiti dotični prostor; rad bi inače bio opasan za osoblje. Ovo također vrijedi za vanjske jedinice. Dubinsko čišćenje obora u uzgoju mliječnih krava i goveda, osim kod tova teladi, općenito se ne provodi po principu “unutra-van”, već obor po obor dok su životinje još u drugim ograđenim prostorima. Stoga su oprez i pažnja od najveće važnosti.

Kako bi se smanjile smetnje u prostorima, visokotlačni čistač se ne smije postavljati izravno u obor. Bolje rješenje je rad s dugim visokotlačnim crijevom. Time se volumen u oboru svodi na minimum. Preporučljivo je koristiti visokotlačno crijevo na automatskom kolutu za crijevo s automatskim uređajem za uvlačenje. Time se smanjuje rizik od spoticanja. Za čišćenje većih podnih površina preporučuje se površinski čistač. On ne stvara vodu koja prska – što znači manje uznemiravanja za životinje.

1. korak dubinskog čišćenja – kemijsko čišćenje: brisanje prašine sa zidova i ograda

Prašina je pogodno tlo za bakterije i gljivice; a to ne samo da može uzrokovati bolest među životinjama u ograđenim prostorima, već može dovesti i do bolesti dišnog sustava kod ljudi. Stoga je prvi korak uklanjanje paučine i prašine sa zidova i stropova, a kod grijanih štala i s prozora i prozorskih otvora.


Prašina je pogodno tlo za bakterije i gljivice. Stoga se tijekom dubinskog čišćenja preporučuje usisavanje zidova i stropova

2. korak dubinskog čišćenja – grubo čišćenje obora

Kad se obor isprazni, najprije se metlom i lopatom ukloni krupni otpad – sve što nije propalo kroz letvice na podu.

3. korak  dubinskog čišćenja – vlaženje ograđenog prostora

Prljavština i otpad sada su temeljito navlaženi, uključujući i zidove po potrebi. Za ovaj zadatak prikladan je visokotlačni čistač. U vodu se može umiješati sredstvo za namakanje koje će olabaviti osušene fekalije, čime se smanjuje vrijeme čišćenja i potrošnja vode. Prljavština i otpad trebali bi idealno apsorbirati svu vodu od namakanja. U tu svrhu, preporučuje se da se voda ne nanosi pod previsokim pritiskom i također ne previše odjednom, jer velike kapi otječu s prljavštine. Ako je potrebno, postupak treba ponoviti dok se prljavština ne natopi.

4. korak dubinskog čišćenja – čišćenje visokotlačnim čistačem

Pregrade, zidovi i podovi zatim se temeljito čiste visokotlačnim čistačem. U ovoj fazi može se nanijeti alkalno sredstvo za čišćenje pomoću pjenomata. Pjenomat ima prednost u tome što se može jednostavno spojiti na cijev na visokotlačnom čistaču. Štoviše, raspršuje posebno gustu, visoko prianjajuću pjenu koja nudi izvrsnu moć čišćenja. Zatim se pjena ponovno ispere.

Visokotlačni čistači značajno povećavaju učinkovitost čišćenja nastambi za životinje, čime se smanjuju troškovi rada

Za ograđene prostore bez letvičastog poda preporučljivo je koristiti površinski čistač s automatskim usisavanjem koje skuplja prljavu vodu i kontrolirano je odvodi. Spojen je na visokotlačni čistač. Za čišćenje osjetljivih dijelova razumno je smanjiti tlak visokotlačnog čistača. Najprikladnije je kad pištolj za prskanje ima funkciju podešavanja tlaka. Izuzetno osjetljive dijelove treba čistiti vlažnom krpom. Čišćenje se može smatrati završenim ako je površinska struktura poda, zidova i ograde ponovo vidljiva, i otpadna voda je čista.

5. korak dubinskog čišćenja – dezinficirajte prema potrebi

Obore za mladu stoku koja se nedavno pridružila grupnom ograđenom prostoru iz iglua za telad, također treba dezinficirati nakon čišćenja visokotlačnim čistačem. Područje mora biti potpuno suho prije nego što se to može učiniti.

Posebni zahtjevi za čišćenjem: obori za teljenje i bolesnu stoku, kao i iglui za telad te izmuzišta

Neki ograđeni prostori u uzgoju mliječnih krava i goveda zahtijevaju posebnu pozornost i temeljito čišćenje kako bi se optimalno zaštitilo zdravlje ljudi i životinja. To uključuje obore za teljenje i bolesnu stoku. Oni bi trebali biti što je moguće čišći prije nego što se dovede krava koja se teli ili bolesna životinja. Za slabu telad, zahtjevi za bio sigurnošću su posebno visoki. Nakon grubog čišćenja metlom, obore za teljenje treba stoga idealno očistiti visokotlačnim čistačem s vrućom vodom. Ponekad je potrebna i dezinfekcija. Izmuzište ima poseban status u pogledu čišćenja ograđenih prostora u uzgoju mliječnih krava i goveda jer ovaj prostor utječe na sigurnost ljudske hrane.


Kako bi se zaštitila slaba telad, idealno je da se obori za teljenje čiste visokotlačnim čistačem s vrućom vodom

Ne zaboravite: čišćenje oko staje

Čak i šire okruženje staje ima utjecaj na biološku sigurnost. Stoga prostor oko obora, šetnice, dvorište, a posebno prostore ispred silosa i skladišta stočne hrane treba redovito pomesti kako glodavci i drugi prijenosnici bolesti tamo ne bi mogli naći puno hrane.


Saznajte više o uređajima za čišćenje: https://www.kaercher.com/hr/ciljne-skupine/poljoprivreda/muzne-krave.html

Prethodni članakKreirani novi edukativni alati i nove školske banke sjemenja
Sljedeći članak80 poljskih jabuka na jednu hrvatsku
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.