Poljoprivredni strojevi i priključci u svakodnevnoj su uporabi i stalno su izloženi prljavštini, prašini i vremenskim uvjetima. Redovito čišćenje pomaže očuvanju vrijednosti strojeva i priključaka jer se oštećenja skrivena ispod prljavštine mogu otkriti i ukloniti u ranoj fazi.

Čistoća također osigurava prevenciju infekcija i sprječava prenošenja štetnika između polja. Redoslijed čišćenja identičan je za različite priključke, a s pravom tehnologijom željeni ciljevi mogu se postići brzo i učinkovito, kako na terenu tako i u praonici.

OGLAS

Uklonite prljavštinu i izbjegnite oštećenja na strojevima za obradu tla

Strojevi za obradu tla, kao što su plugovi, roto drljače ili freze, prilikom rada nakupljaju velike količine prljavštine i zemlje. Kako tvrdokorna prljavština ne bi uzrokovala štetu, strojeve treba očistiti neposredno nakon uporabe. Čišćenje mlazovima hladne vode bez sredstva za čišćenje pokazalo se učinkovitim u ovoj situaciji. Visokotlačni čistači na gorivo nude željenu fleksibilnost i visoku učinkovitost čišćenja zahvaljujući svojoj neovisnosti o infrastrukturi.

Kako su strojevi za obradu tla vrlo robusni i nemaju osjetljiva područja, čistiti ih se može pri punom pritisku i razmaku od 20 do 30 cm. Korisniku je potreban samo spremnik za vodu, primjerice spremnik za vodu za traktore s prednjom hidraulikom ili dovod vode na mjesto rada. Ako ne postoji mogućnost čišćenja na terenu, priključke je potrebno svakodnevno čistiti u dvorištu.

Čišćenje rasipača gnojiva i prskalica – prevencija razvoja infekcije

Čišćenje u polju posebno je važno za očuvanje funkcije i vrijednosti rasipača gnojiva te za zaštitu prskalica jer agresivna mineralna gnojiva brzo napadaju materijal i uzrokuju koroziju. Za čišćenje na licu mjesta mogu se koristiti visokotlačni čistači na baterije i na gorivo. Strojevi na baterije ekološki su prihvatljiviji jer ne stvaraju nikakve emisije.

A što s tvrdokornim nečistoćama?

Kod tvrdokornih nečistoća potrebno je uložiti više vremena. Složene strukture moraju se čistiti iz različitih smjerova. Poseban oprez potreban je za osjetljive komponente rasipača gnojiva kao što su brojač ili senzori te za elektroniku, hidrauliku i senzore. Za njihovo čišćenje treba primijeniti vrlo mali pritisak te prskati na udaljenosti većoj od uobičajenih 20 do 30 cm. Ne zaboravite i na zaštitnu opremu prilikom čišćenja strojeva i rukovanja pesticidima.

Strojeve za sadnju krumpira i kombajne za krumpir također treba temeljito očistiti nakon upotrebe u polju kako štetočine poput žičnjaka ne bi prešle s jednog polja na drugo. I u ovom slučaju, preporučeno je obaviti međučišćenje nakon rada i bez sredstava za čišćenje.

Veća učinkovitost s toplom vodom i sredstvima za čišćenje

Čišćenje u dvorišnom prostoru za pranje nudi više mogućnosti i fleksibilnosti pri odabiru tehnologije čišćenja: moguće je koristiti i mobilne visokotlačne čistače s hladnom vodom te stacionarne visokotlačne uređaje s dovodom tople vode. Vrućom vodom brže se postižu dobri rezultati, a vrijeme sušenja je znatno kraće. U praonici se također mogu koristiti biorazgradiva sredstva za čišćenje koja se nanose mlaznicom za pjenu, zahvaljujući kojoj pjena za čišćenje prijanja puno bolje, čime se povećava učinak i smanjuje vrijeme potrebno za čišćenje. 

Čišćenje praonica:

Održavanje sustava filtera i spremnika za navodnjavanje

Kod postavljanja praonica u dvorištu potrebno je poštivati ​​zakonske propise jer pesticidi, ostaci gnojiva, ulja, masti i boja koji se ispiru tijekom čišćenja, ne smiju dospjeti u podzemne vode. Zbog toga, baza praonice mora biti nepropusna, a prljava voda se mora odvoditi samo kroz predefinirani ispust s filterom i uređajem za zadržavanje. Sustav filtera u prostoru za pranje mora se redovito čistiti u skladu sa smjernicama, primjerice visokotlačnim čistačem. Za usisavanje je prikladan usisavač za mokro i suho usisavanje, pri čemu se uklonjena nečistoća mora pravilno zbrinuti.

Kod spremnika za navodnjavanje prskalicama u kojem voda isparava, potrebno je ukloniti ostatke bakterija na nosaču, u čemu mogu pomoći visokotlačni čistači. Čišćenje pojedinačnih spremnika za navodnjavanje prskalicama vrši se jedan po jedan, što znači da se prljava voda može skupljati iz jednog spremnika u sljedeći spremnik.

Poštujte zaštitu okoliša uz smjernice za čišćenje prskalice za polje

Za čišćenje raspršivača za polje u pojedinim zemljama vrijede zakonski propisi za zaštitu podzemnih voda – Direktiva 2006/118/EU vrijedi za Europu. Ove se smjernice moraju poštivati ​​kako bi se izbjeglo onečišćenje sustava otpadnih voda ili podzemnih voda selektivnim prekomjernim koncentracijama pesticida.

Za više savjeta o čišćenju posjetite kaercher.hr.

Prethodni članakIzravna plaćanja u poljoprivredi i što Hrvatska mora učiniti (2.dio)
Sljedeći članakJe li aktivni ugljen koristan za zdravlje?
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.