Aktivni ugljen popularan je kućni lijek za nekoliko bolesti, a ponekad se koristi i u druge kućanske i kozmetičke svrhe. Međutim, većina ovih navodnih dobrobiti nije potkrijepljena znanošću.

Aktivni ugljen se ne apsorbira u crijevima. Dakle, nakon što ga progutate, on dospijeva u vaša crijeva u nepromijenjenom obliku. Porozna tekstura drvenog ugljena ima negativan električni naboj, zbog čega privlači pozitivno nabijene molekule, poput toksina i plinova. Kada tekućine ili plinovi prolaze kroz ovaj aktivni ugljen, vežu se za njega putem procesa poznatog kao adsorpcija.Ti se toksini i kemikalije zarobe u vašim crijevima i eliminiraju putem stolice umjesto da ih apsorbira vaše tijelo. Jedna studija izvještava da uzimanje aktivnog ugljena 8 sati prije ultrazvuka abdomena značajno smanjuje količinu plinova u crijevima, što olakšava dobivanje jasne ultrazvučne slike.

Aktivni ugljen može pomoći i u liječenju proljeva. Također može pomoći u filtriranju vode uklanjanjem kontaminanata, suspendiranih krutih tvari i mikroorganizama poput bakterija, sve to bez utjecaja na pH ili okus vode. Aktivni ugljen izbjeljuje zube kad se koristi kao tekućina za ispiranje usta ili u pasti za zube. Dakle prilikom primjene upija zubni plak i druge spojeve koji boje zube, ali to nije znanstveno potvrđeno. Aktivni ugljen se ponekad promovira kao lijek za mamurluk. Međutim, ova tvar ne apsorbira učinkovito alkohol, pa je ova korist vrlo malo vjerojatna. Kaže se da nanošenje aktivnog ugljena na kožu liječi akne, perut i ugrize insekata ili zmija. Ipak, gotovo da nema dokaza koji podupiru te tvrdnje.

Prethodni članakKako učinkovito čistiti poljoprivredne priključke?
Sljedeći članakUskoro raspisivanje natječaja za proizvodne i neproizvodne djelatnosti u vrijednosti 850 tisuća eura
Kristina Pawelitsch, mag.ing.agr.
Rođena je 1974. g. u Crailsheimu u Njemačkoj, a diplomirala je na Agronomskom fakultetu u Zagrebu na temu Valorizacija početnog rasta i potencijala rodnosti Lovranske trešnje. Urednica je Gospodarskog lista i autorica stručnih članaka iz raznih područja poljoprivrede, a surađuje i s udrugama iz područja poljoprivrede. Kristina Pawelitsch rođena je 1974. godine u Njemačkoj , u Crailsheimu. OBRAZOVANJE: • U Krapini završava srednju školu za prirodoslovno- matematičkog tehničara • 2002. diplomirala na Sveučilištu u Zagrebu, na Agronomskom fakultetu i stekla zvanje magistra inženjerka hortikulture. Diplomirala je na temu Valorizacija početnog rasta i potencijala rodnosti lovranske trešnje. • govori tečno njemački i engleski (Vodnikova škola, Zagreb , 6. stupanj poslovnog engleskog i završni stupanj konverzacijskog njemačkog u školi Sokrat u Zagrebu) RADNO ISKUSTVO: Od lipnja, 2017. godine urednica u Gospodarskom listu. Prijašnje radno iskustvo: radila u AQUAARTu kao projektant automatskih sustava navodnjavanja. Nakon toga radi kao referent nabave u Würth Group na poslovima uvoza i izvoza za strano tržište, pretežno Njemačka i Švicarska. Aktivni je član Udruge Akram (Udruga za hrvatsko savršeno naselje), a pisala je i u časopisima ''Vita'' i '' Sto posto prirodno''.