Prošla zima bila je dosta topla i to je dodatno pogodovalo brojnosti štetnika. Tako smo svjedoci sve većim populacijama štetnika na poljoprivrednim kulturama.

Potaknuti smanjenjem količine pesticida, kao i upotrebe pesticida bez rezidua, okrećemo se suzbijanju bolesti i štetnika pomoću prirodnih djelatnih tvari koje nisu štetne na okoliš i na koje biljka ili štetnik jako teško razvijaju rezistentnost. Sukladno tome tvrtka Pro-eco d.o.o. nudi rješavanje štetnika pomoću bioloških insekticida NeemAzal i Pyregard.

OGLAS

Idealno suzbija štetne kukce

Drvo Neem (Azadirachta indica) je stoljećima poznato kao čudotvorno drvo Indije. Koristi se više od 2.000 godina kao ljekovita biljka. Neem sadrži alkaloide i limonoide s mnoštvom medicinskih svojstava. Jedan od limonoida, azadiraktin, pokazao se izuzetno uspješnim kada se koristi kao pesticid ili insekticid. Upravo je azadirahtin djelatna tvar biološkog insekticida NeemAzal® T/S koji se primjenjuje u povrćarstvu, voćarstvu, vinogradarstvu, na ljekovitom, začinskom te ukrasnom bilju, a djeluje kao regulator rasta i smanjuje plodnost ženki štetnih insekata.

Ulazeći u tijelo insekata, azadiraktin blokira pravilan rad hormona. To rezultira time da insekti više ne žele jesti, letjeti niti se pariti. Populacija nametnika polako nestaje i njihov životni ciklus je prekinut. Uspjeh tretiranja kontrolira se smanjenjem oštećenja lista.

Nakon tretiranja, NeemAzal® T/S prodire u list. Sisajući, grizući ili minirajući insekti iz lista uzimaju djelatnu tvar. To momentalno dovodi do prestanka hranidbe te oni ne uzrokuju dodatna oštećenja. Zbog posebnog načina djelovanja, uspjeh tretiranja NeemAzal® T/S-om ne ocjenjuje se brojem uginulih insekata već se kontrolira smanjenjem oštećenja lista. Populacije insekata još su određeno vrijeme vidljive, ali se nove populacije više ne stvaraju.

NeemAzal® T/S idealno suzbija sve biljne uši, lisne minere, štitaste moljce, sovice, grinje i tripse. Posebno valja napomenuti da savršeno suzbija šimširovog moljca za kojeg je sada pravo vrijeme za suzbijanje. Kad se primjenjuje po preporučenim uvjetima nije opasan za pčele ni druge korisne kukce. Najbitnije je da NeemAzal® T/S ne izaziva pojavu rezistentnosti. Stoga se njegovom primjenom polako vraća biološka ravnoteža i čuva se ekosustav u nasadu.

 class=
Šimširov moljac

NeemAzal® T/S je potrebno primjenjivati u propisanim dozama i količinama otopine koja osigurava kompletno i jednoliko pokrivanje tretirane biljke. Najbolje djelovanje ima kad se koristi kod prve pojave štetnika, u prvim razvojnim stadijima, a preporučljivo je ponoviti ga nakon 7-10 dana.

Kod kupnje preparata NeemAzal® T/S za mala pakiranja 5 ml i 100 ml nije potrebna iskaznica jer su ta pakiranja dozvoljena u amaterskoj primjeni te su na taj način dostupna svim proizvođačima.

Visoko učinkoviti biološki insekticid

Drugi insekticid u ponudi je Pyregard – visoko učinkovit biološki insekticid širokog spektra djelovanja primjenjiv u voćarstvu, vinogradarstvu i povrćarstvu. Njegova aktivna tvar je prirodni piretrin te je kontaktnog djelovanja. U početku izaziva paralizu, a zatim smrt štetnika.

Pyregard ima brzu učinkovitost u kontroli brojnih štetnika, a zbog kratkog djelovanja idealan je za uporabu u blizini korisnih kukaca. Idealan je insekticid protiv štetnika kao što su biljne uši, štitasti moljci, tripsi, krumpirove zlatice, američkog cvrčka, grožđanih moljaca, štitastih moljaca, šljivine osice i ostalih, a savršeno se miješa sa NeemAzal® T/S čime se dodatno povećava vrijeme i spektar djelovanja.

 class=
Američki cvrčak

Tretiranje se obavlja kod prve pojave štetnika u ranim jutarnjim ili kasnim večernjim satima

Proizvode kao i savjete vezane za njihovu primjenu možete dobiti u tvrtki Pro-eco d.o.o.

 class=
https://www.proeco.hr/

Prethodni članak15. Natječaj za tip operacije 5.2.1. “Obnova poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala”
Sljedeći članakPoljoprivrednici pomažu u očuvanju okoliša (2)
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.