Izložene gljive dan prije sakupili su članovi Gljivarskog društva, studenti Agronomskog fakulteta, nekolicina planinara, zaljubljenika u gljive. No kao i dosad brojni građani pojedinačno su donosili gljive prije otvaranja izložbe, ali i poslije kako bi se gljive zamijenile svježima.
Berba gljiva s prof. Bošcem uvijek je više nego poučna. Ove godine pretraživali smo miješane bjelogorične šume bukve, graba, hrasta i ponekog kestena kod Pake, crnogorične šume smreke, ariša s pokojim borom uz cestu za Varaždin, u Lužanu i na kraju u Trakošćanu, u okolici hotela te na strmom brijegu pod crnogoricom nedaleko od dvorca. Nakon jednosatne šetnje šumom, brojne košare i kutije bile su krcate raznovrsnim gljivama, i jestivima, i nejestivima i otrovnima. U rukama prof. Bošca prvo se našla vrlo otrovna panterovka Amanita pantherina iz roda Agaricaceae. Poput svih gljiva, ispod klobuka ima plodni dio, himenij sa sporama i bazidijama, gdje se nalazi neprekinuti slijed mikrodetalja karakterističnih za svaku vrstu, po kojima se gljive razlikuju. Otrov koji ova gljiva sadržava izaziva neurotropni “panterinski” sindrom trovanja. Otrovani poludi uz pjesmu i ples, plače ili se neprekidno smije, ljude vidi naopačke, pada u duboki san, a ako se probudi sklon je samoubojstvu. Kako postoje velike sličnosti s jestivom tigricom A. spissa ili biserkom A. rubescens treba biti vrlo oprezan i brati samo gljive koje vrlo dobro poznajemo. Iz košare je potom prof. Božac izvadio veći snop mrkih ili mrtvačkih trubača Cantharellus cornucopioides, jestive gljive izvrsne kakvoće. Mogu se sušiti, mljeti u prah kao dodatak jelima, a veći primjerci izvanredni su za kiseljenje. Crvenkasta panjevčica Hypholoma sublateritium crvenkasta je klobuka, svjetlijeg na rubu. Nije za jelo jer je suviše gorka, a moramo je razlikovati od vrlo otrovne gljive iz istog roda sumporače H. fasciculare. Njezini su klobuk, listići i stručak izrazito sumporasto žute boje. Nabrali smo i mnoštvo jestivih puza Armillariella mellea, i to na sve tri lokacije, jestive i nejestive krasnice Russula, mirišljave maglenke Clitocybe nebularis, modrikače Lepista nuda te još mnogo različitih vrsta. Od jestivih vrganja roda Boletus nađena su samo tri primjerka jesenskog B. edulis i nekoliko zelenjača B. erythropus.

(Pročitajte cijeli članak u novom broju časopisa!)

Prethodni članakNew Hampshire – popularna pasmina kokica
Sljedeći članakJesenska sadnja voćaka
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.