""Stručna komisija, sastavljena od predstavnika organizatora, Gospodarskog lista i Infomarta Zagreb, pokrovitelja Hrvatskog društva biljne zaštite, te sponzora AgroChem MAKS i Petrokemije, odabrala je 8 kandidata koji su odabrani u finalni dio natječaja Izbora za najbolju poljoljekarnu, i to 4 male i 4 velike poljoljekarne. Članovi stručne komisije obići će sve finaliste, a od ovog broja predstavljamo prva dva finalista u svojim kategorijama. U narednim brojevima Gospodarskog lista, sve do 1. rujna 2014. g. predstavit ćemo i preostale kandidate. Komisija će obilaskom na terenu, utvrditi i usporediti sve prednosti i nedostatke, komparirati rezultate i donijeti odluku o izboru najbolje poljoljekarne u svakoj od dvije kategorije. Na jesenskom sajmu u Gudovcu bit će proglašenje pobjednika uz dodjelu priznanja i nagrada. Želja nam je ovom akcijom promovirati rad poljoljekarni u našoj zemlji i posebno istaknuti one koje u svom radu iskazuju želju da svojim zalaganjem ponude kupcima bolju i potpuniju uslugu i dodaju novu kvalitetu svom poslovanju. Ovogodišnji finalisti zaslužili su biti među osam najboljih.

                           

Izbor podržava

                

 
""   
""

Sve prijavljene kandidate možete pogledati OVDJE

Ovdje vam predstavljamo finaliste:

__________________________________________________________

""

                

  

""

  

 

""

Galaksija ponude, prihvatljivih cijena i stručnosti

Mala obiteljska trgovina, koja osim poslovnog, ostvaruje i neposredan prijateljski odnos s kupcima temeljen na dugogodišnjem povjerenju, posluje neprekidno od 1992. godine. Od samog početka osnovna djelatnost tvrtke je maloprodaja. U dva kratka razdoblja tvrtka je poslovala s tri maloprodajne poslovnice na području Slavonije (1995. i 2004.), a nakon toga se vraća svojoj osnovnoj koncepciji rada i razvoja kao mala obiteljska tvrtka. Od 2002. godine posluje u vlastitom, novoizgrađenom objektu u Višnjevcima, koji je u potpunosti prilagođen za rad poljoljekarne.

""

Velik asortiman na malom prostoru

Poljoprivredna trgovina Biogal trenutno zapošljava tri djelatnika: jedan agronom VSS, jedan fitofarmaceut i jedan poljoprivredni tehničar općeg smjera, tako da je stručnost uvijek na prvom mjestu, a savjetovanje se podrazumijeva prilikom kupnje svakog artikla. Stručnim savjetima i ljubaznim pristupom, s kupcima se surađuje punih 22 godine. Pitanja koja postavljaju kupci su vrlo raznolika i odnose se na sva područja poljoprivredne proizvodnje. Najčešće su vezana za dijagnozu bolesti na biljkama, determinaciju štetnika, izbor pesticida, količinu, način i vrijeme primjene istih, te izračun najoptimalnije cijene pri kupnji. Vrlo česta su i pitanja vezana uz izbor sjemena, izbor sadnica, izbor gnojiva, kako onih klasičnih, vodotopivih, sve češće i organskih gnojiva, te pitanja vezana uz natapanje i uz ekološku proizvodnju. Kupci su postali svjesni da bez pravilnog natapanja nema uspješne poljoprivredne proizvodnje. Uspješno surađujemo s velikim brojem dobavljača s područja cijele Hrvatske. Na taj način pružamo kupcima velik izbor kvalitetne robe po vrlo pristupačnim cijenama. U ponudi trenutno imamo oko 2.500 artikala. Svojim raznovrsnim izborom asortimana nastojimo se što više prilagoditi promjenjivim zahtjevima tržišta. Pratimo novosti u poljoprivrednoj proizvodnji i maksimalno se ponudom artikala prilagođavamo novitetima, rekao je Darko Kričkić, direktor tvrtke.

Održavanje kontakata sa stručnjacima

U svojoj ponudi tvrtka Biogal ima veliki izbor sredstava za zaštitu bilja svih proizvođača koji su zastupljeni na hrvatskom tržištu. Asortiman je prilagođen sezonskim potrebama, te se nastoji uočavati probleme u proizvodnji, i sukladno tome reagirati. Prati se rad prognoznih službi, održavaju kontakti sa stručnjacima na Poljoprivrednom fakultetu u Osijeku, kao i kontakti s kupcima, jer oni su ionako najbolje upoznati s problemima na terenu. Novosti, potrebe tržišta i konkurencija se prati, a Biogal nastoji dati bolju ponudu. Najviše pozornosti daje se kvaliteti proizvoda, koji su maksimalno prilagođeni potrebama tržišta. Kupcima s bližeg područja omogućena je redovna besplatna dostava robe kombijem do kućnih vrata, dok se kupcima sa šireg područja Hrvatske dostavlja putem kurirskih službi za dostavu. Akcije su prisutne tokom cijele godine i vrijede za razne grupe proizvoda. Trenutno je akcija za totalne herbicide i dio stočne hrane.

S obzirom da je svaki dan sve veći broj ljudi na svijetu, prisutna je potreba za sve većom količinom hrane. Poljoljekarne tu imaju svoje nezaobilazno mjesto kako u snabdijevanju, tako i u educiranju malih i velikih proizvođ ača hrane. S jedne strane postoje novi proizvođ ači koji zbog nezaposlenosti nalaze izvor prihoda u proizvodnji hrane, dok se s druge strane pojavljuje sve više amaterskih proizvođača, koji na svojim okućnicama žele proizvesti zdravu hranu za svoje potrebe. Na nama je da svim proizvo đačima ponudimo najprikladnije artikle za njihove potrebe, da usavršavamo svoje znanje i prenosimo ga na kupce. Planiramo razvijati ponudu u području natapanja, ekološke proizvodnje i povećanju prodaje putem interneta, znatno povećati promet i na taj način stvoriti uvjete za zapošljavanje novih djelatnika, spominje agronom i direktor Kričkić.

""

__________________________________________________________

""

                

    

""

  

 

""

S ljubavlju prema vrtu

Tvrtka NS AGRO TRADE d.o.o. osnovana je 1994. godine u Viškovu kraj Rijeke kao trgovina stočnom hranom, sjemenskim i sadnim materijalom i sredstvima za zaštitu bilja. Od male trgovine do suvremenog specijaliziranog vrtnog centra nije trebalo mnogo, jer kupci su prepoznali stručnost, širinu asortimana, ljubaznost i ugodan ambijent. Odgovarajući potrebama poslovanja, 2013. godine završila se dogradnja poslovnog objekta i povećala kvadratura prodajnog prostora za više od 1.000 m2.

""

U sklopu objekta nalazi se maloprodaja, veleprodaja, skladište, uredski prostori, poljoprivredna i veterinarska ljekarna, servis motornih i električnih uređaja, mini tržnica s ponudom osnovnih prehrambenih namirnica (pekara, voćarna, mesnica, mliječni i suhomesnati proizvodi, vinarija), te caffe bar.

Raznovrsna i bogata ponuda

Trenutno na više od 2.000 m² prodajnog prostora, u suvremenom specijaliziranom vrtnom centru nalazi se širok asortiman proizvoda za uređenje i održavanje doma, vrta i okućnice. Osim standardne ponude peradi, stočne hrane, hrane za kućne ljubimce, sjemenja i sadnog materijala, svih vrsta sadnica, cvijeća, hortikulture, vaza, gnojiva, vinskog programa, mreža, alata, opreme za zalijevanje, betonskih opločnika, fasadnih obloga i ukrasnog kamena, tu je i cjelokupni asortiman poljoprivredne ljekarne, veterinarska ljekarna i servis motornih i električnih uređaja. Najčešća pitanja vezana su za gnojidbu i zaštitu bilja. Vezanoza gnojidbu nejasnoće su oko mineralnih i organskih gnojiva. Što su NPK gnojiva, koja je razlika između KAN-a i UREA-e, u koje vrijeme se primjenjuju pojedina gnojiva, što su kristaloni i dr. Kupci imaju dobru naviku donošenja uzoraka, odnosno zaraženih Marina Antolović, mag. ing. agr. dijelova biljke, što uvelike olakšava determinaciju pojedinih bolesti. Problem s hobi proizvođačima, koji još nemaju stečenu praksu o preventivnoj zaštiti bilja, je taj što dolaze kada je bolest značajno uznapredovala. U stalnoj ponudi vrtnog centra nalazi se više od 10.000 artikala, koji se nabavljaju od oko 300 domaćih i stranih dobavljača. Cilj poljoljekarne-centra je ponuditi kvalitetne proizvode po povoljnim cijenama, tako da kupac na jednom mjestu može naći sve proizvode potrebne za uređenje i održavanje vrta i okućnice, dok je asortiman sredstava uglavnom usmjeren podneblju u kojem živimo. Neki od proizvođača koji su zastupljni su Syngenta, Bayer, Chromos Agro, Genera, BASF, Dow Agroscinces i dr.

U korak s vremenom

Vizija Vrtnog centra Viškovo je podizanje na nivo malog „savjetodavnog centra“, gdje će kupci osim savjeta stručnog osoblja imati i pristup tražilici registriranih sredstava za zaštitu bilja. Ukratko, želja je biti u korak s vremenom i promjenama. Poznati smo na području 4 županije, unatoč otvaranju brojnih maloprodajnih centara sa sličnim asortimanom, čemu je doprinijelo stalno osluškivanje želja kupaca, stalno nalaženje novih dobavljača i ciljano širenje asortimana Vrtnog centra, dodaje Milošević. Vrtni centar tijekom cijele godine ima organizirane akcijske i promotivne prodaje. Program kartice vjernosti kojom daju popuste stalnim kupcima za sve načine plaćanja, svakako su dodatan razlog za posjet ovom zanimljivom, lijepo uređenom vrtnom centru bogate ponude.

Jednom riječi situacija s poljoljekarnama je nezadovoljavajuća! Prisustvovali smo ovogodišnjem 58. Seminaru biljne zaštite u Opatiji gdje su poljoljekarne bile jedna od glavnih tema za raspravu. Zaključak seminara bi bio da se struka ne slaže s prihvaćenim zakonima i pravilnicima. Provedba istih u praksi će biti vrlo teška, budući da su na području Rijeke i okolice večinom hobby proizvođ ači, a do danas nema registriranih hobi proizvoda. Cilj nam je daljnje širenje tvrtke i okretanje vlastitoj proizvodnji sadnog materijala. Imamo planove za izgradnju novog rasadnika i povećanje broja stručnih radnika, prvenstveno agronoma, navela je Danijela Milošević, voditeljica.

""

___________________________________________________________________________

                          

""

                

 

""

  

 

 

""

Štedjeti znači kupovati u KTC-u

Nedaleko od središta Križevaca, u Markovićevoj 64, nalazi se manja poljoljekarna,
koja u svojih 95 m2, nudi velik izbor sredstava za zaštitu bilja, opreme za natapanje, sjemenskog i sadnog materijala i ostalih poljoprivrednih potrepština. Poljoprivredna ljekarna KTC Križevci počela je s radom 1997.godine u sastavu tvrtke KTC d.d. Križevci , koja je na hrvatskom tržištu punih 20 godina.

""

Obzirom na dugo razdoblje prisutnosti na tržištu, poljoprivrednu ljekarnu KTC odlikuje tradicija poslovanja. Od samih početaka zaposlenici svojim stručnim savjetima i osluškivanjem želja kupaca rade na proširenju asortimana, te doprinose zadovoljstvu kupaca. U sastavu tvrtke KTC d.d., od osnutka prve poljoljekarne Križevci do danas, posluje još 10 prodajnih poljoljekarni, s ciljem kontinuiranog osiguranja široke palete proizvoda za profesionalnu i hobi upotrebu u poljoprivredi. U poljoprivrednoj ljekarni KTC Križevci stalno je zaposleno dvoje djelatnika, a ovisno od sezone broj se povećava do 5 djelatnika. Pitanja kupaca upućena stručnim djelatnicima poljoprivredne ljekarne, najčešće su savjetodavnog karaktera, pa se stručnjaci trude da im svojim savjetima, znanjem i sugestijama pomognu u odabiru proizvoda.

Malena i šarena

Poljoprivredna ljekarna KTC odlikuje se širokim asortimanom robe, te se od već navedenog asortimana mogu naći mineralna i organska gnojiva, supstrati i zemlja za cvijeće, stočna hrana, životinje (jednodnevni pilići), oprema za natapanje, oprema za podrumarstvo i vinogradarstvo, alati za primjenu u poljoprivredi. U ponudi je više od 3.000 artikala, poljoljekarna djeluje uredno, a stručnost se nagrađuje vjernošću kupaca. Sa svim partnerima posluje se korektno, na obostrano zadovoljstvo. Zastupljena sredstva za zaštitu bilja dolaze iz svih renomiranih proizvođača i distributera, poput Agrochem Maks, Syngenta, Chromos Agro, Genera, Bayer, Orchem, BASF. U planu je i daljnje širenje prodajnih objekata s asortimanom poljoprivrednih ljekarni, jer su kupci prepoznali kompletnu, kvalitetnu uslugu koju dobivaju u KTC poljoljekarnama.

Uvjereni smo da takav segmenat tržišta i poljoljekarne imaju veliki potencijal, a mi ćemo se truditi da imamo što bolji asortiman i najpovoljnije cijene. Pravovremeno i kontinuirano osiguranje široke palete proizvoda za profesionalnu i hobi upotrebu u poljoprivredi, te povećanje broja kupaca i njihovog zadovoljstva. Širiti krug potrošača, a ponudu unaprijeđ ivati i poboljšavati – sve u cilju zadovoljnog kupca, smatra gospodin Stjepan Matejaš, voditelj poljoljekarne.

Praćenje konkurencije

Praćenje konkurencije s ponudom i cijenama, KTC-ov je svakodnevna zadaća, a cilj je ponuditi potrošaću konkurentne cijene i najbolji izbor. Redovito se prati stanje na tržištu, bilo da se radi o ponudama, novitetima, konkurentnosti. Najviše pažnje obraćaju na širinu ponude i cijene. Tijekom cijele godine, a osobito u vrijeme sezona za pojedine asortimane, trudi se kupcima ponuditi posebne akcijske ponude, prezentirane putem KTC-ovih akcijskih letaka i radijskih oglasa (Radio Križevci). Akcijske ponude najčešće su dvotjedne, a sve akcijske letke putem neadresirane distribucije dostavljaju u sva kućanstva na području Križevaca i okolice. Kao dodatne marketinške pogodnosti odobravamo posebne količinske popuste i odgode plaćanja putem kreditnih kartica. Za sve naše kupce unatrag nekoliko godina imamo i KTC klub vjernosti, u kojem se za svaku kupnju iznad 50,00 kn sakupljaju bodovi, koji se mogu mijenjati za razne poklone, popuste i mnoge druge pogodnosti, navodi Matejaš.

""

__________________________________________________________

""

                

 
""

 

""

Cipro, za vaš uspjeh u poljoprivredi

Ukoliko kupci traže savjete o primjeni i osobinama proizvoda, kao što su Yara mineralna gnojiva, asortiman za baliranje, postavljanje folija i konstrukcija za plastenike, načinu postavljanja mreža i konstrukcije za zaštitu od tuče, te sustava za natapanje, tvrtka Cipro s poljoljekarnom u Lepajcima, pravi je odabir.

"" 

Tvrtka Cipro svoje je poslovanje započela kasnih 1980-ih godina proizvodnjom plastičnih vrećica. 1992. godine Cipro postaje društvo s ograničenom odgovornošću, te započinje i intenzivniji rast poduzeća, a poslovanje temelji na veleprodaji i distribuciji repromaterijala za poljoprivrednu proizvodnju. Danas tvrtka ima 55 zaposlenih. Tri maloprodajna agrocentra kojima pokriva područje sjeverozapadne Hrvatske, otvorena su 2006. g., a od tada je otvoreno još 6 agrocentara. U agrocentru Cipro Lepajci rade 4 zaposlenika, od kojih su 2 diplomirana agronoma, 1 poljoprivredni tehničar i 1 prodavač. Pitanja koja postavljaju kupci uglavnom su vezana uz primjenu fungicida u vinogradima i voćnjacima, te tretiranja herbicidima u kukuruzu, pšenici, ječmu i ostalim kulturama, ovisno o vrsti korova, površini, te vremenskim uvjetima.

Velik broj dobavljača i poznatih svjetskih kuća

Cipro ima ukupno 450 dobavljača, domaćih i inozemnih. Prilikom odabira dobavljača, kvaliteta proizvoda primarni je faktor, kako bi kupcima ponudili najbolju moguću kvalitetu. Od domaćih dobavljača surađuju sa svim većim dobavljačima repromaterijala za poljoprivredu. Tvrtka Cipro zastupnik je mnogih svjetskih brandova koji svojim imenom jamče vrhunsku kvalitetu proizvoda; mineralna gnojiva Yara, folije za plastenike Plastika Kritis, Irritrol sustavi natapanja, veziva za baliranje Teufelberger, agrostretch folija SiloGrass, Tama mrežica za baliranje, Durpeta supstrati za profesionalni uzgoj, Tercomposti Stallatico, konjsko-goveđi gnoj u peletima itd. Desetak je proizvođača sredstava za zaštitu bilja, čiji broj varira između 200-250, ovisno o terminima prskanja u vinogradima i voćnjacima, ili pak intenzitetu pojave bolesti, dok u ratarskim uvjetima ovisi o sjetvi, te fazi rasta i razvoja kulture. Kako bi kupci i Ciprovi stručnjaci vodili evidenciju tretiranja, osmišljena je knjižica „Kalendar primjene zaštitnih sredstva“ u kojoj se bilježe relevantni podaci za svako tretiranje.
Poseban naglasak na nove tehnologije

Cipro nastoji stalno biti upoznat s aktualnim događanjima na tržištu i promptno im se prilagođava, te se prati poslovanje konkurencije. Najveća pažnja posvećuje se novim tehnologijama i proizvodima koji pridonose napretku u poljoprivredi, te isto prenose na hrvatsko tržište. U agrocentru organiziraju nagradne igre i natjecanja, a sljedeće predviđeno je natjecanje u kvaliteti vina, proizvođača vina – amatera, a najboljem slijedi nagrada; kompletna analiza vina u Ciprovom laboratoriju. U izradi je i projekt potrošačke kartice kojom bi kupci ostvarivali brojne pogodnosti.

Smatramo da će funkcija i promet poljoljekarni u područjima razvijene poljoprivrede slabiti, jer će veći poljoprivredni proizvođ ači surađ ivati izravno s distributerima i proizvođ ačima repromaterijala za poljoprivredu, dok će poljoljekarne nastaviti opskrbljivati manje kupce s manjim parcelama i okućnicama. Naše ambicije usmjerene su edukaciji poljoprivrednika, krajnjih kupaca, te razvoj novih tehnologija. Cilj nam je olakšati proizvodni proces, te omogućiti poljoprivrednicima da uz što manja ulaganja postignu maksimalne rezultate. Jedna od ambicija nam je i pomoć poljoprivrednicima u plasiranju gotovih proizvoda na tržište, spominje direktor tvrtke, Vladimir Cigula.

""
__________________________________________________________

Prethodni članakNacionalni znak zaštićene oznake izvornosti, oznake zemljopisnog podrijetla i zajamčeno tradicionalnog specijaliteta poljoprivrednih i prehrambenih pr
Sljedeći članakDomaći zalogaj
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.