Što god planirali za svoje unutarnje ili vanjske jesenske dekoracije ove godine, evo savjeta: ne mora se sve vrtiti samo oko bundeva. Moguće je izraditi brojne zanimljive rukotvorine s prirodnim materijalima za brze i jednostavne ukrase s duhom jeseni.

Bilo da želite jednostavnost ili eleganciju ili se baš želite potruditi pa ukrasiti cijeli dom počevši od ulaznih vrata, ovo je članak za vas! Ali budite bez brige, iako smo rekli da postoje i drugi ukrasi, nitko vam neće zamjeriti ako volite bundeve i poželite ih imati kao jesenski dekor. Stoga, pogledajte ove ideje za možda nešto drukčije ukrase s temom jeseni i možda dobijete inspiraciju i volju za vlastiti uradak.

Pustite mašti na volju s aranžmanima od suhog cvijeća, nježno treperavim svjetlima svijeća i jesenskim lišćem prikupljenim iz vlastitog dvorišta. Postoji mnogo kućnih projekata koje možete raditi zajedno s djecom i tako ih zabaviti i barem na sat-dva odvojiti od ekrana, a djeca će uživati kad vide plodove svog rada izložene među vašim vanjskim ili unutarnjim jesenskim dekorom. Neka jesen stigne i u vaš dom!

Napravite jesenski vijenac 

Jesenski vijenac možda je najnedvosmisleniji znak da je jesen doista stigla. Vijenac od tamnozelenog lišća zimzelenih vrsta ili vijenac od jesenskog lišća može biti krasan ukras koji će trajati cijelu jesen. Možete čak uplesti više lišća za duži vijenac oko vrata za veći efekt. Znamo da može biti pomalo naporno napraviti veliki jesenski vijenac za vrata, stoga se možete odlučiti za jednostavan stil. Uzmite okvir žičanog vijenca kao bazu, zatim pričvrstite snopove lišća i pričvrstite uzicom ili vezicama.

Možete upotrijebiti i umjetno cvijeće ili lupinaste plodove, češere i žireve za povećanje dizajna vijenca, pa će vam vijenac izdržati tijekom cijele sezone.

Vijenci nisu samo za Božić! Napravite rustikalni ukrasni vijenac u kombinaciji sa suhim cvijećem, šumskim lišćem, jesenskim voćem i bobicama – ili vijenac u zemljanim tonovima sa suhim travama. Takav aranžman dobro funkcionira u zatvorenom prostoru, kao i vani npr. za isticanje na vratima. Ako je dobro napravljen, vijenac od suhog cvijeća može trajati nekoliko godina. Samo ga pažljivo čuvajte i pohranite kad nije obješen i držite ga u zaklonu od izravne sunčeve svjetlosti. 

Pretvorite staklenke u ambijentalne svijećnjake 

Uz samo malo domišljatosti i nekoliko lukavih trikova, možete preraditi prazne staklenke u vanjske jesenske dekoracije. Omotajte vrh svojih staklenih posuda tankom trakom, vrpcom ili uzicom, zatim ubacite svijeće-dušice – ili radi sigurnosti električne svijeće. Osušeno lišće može se pričvrstiti na bočnu stranu staklenke jednostavnom uzicom za dodatni ukras, a uz to je lako izraditi ukrasne ručke pomoću asortimana perlica navučenih na tanku žicu. Jednostavno zavrnite žicu oko vrha staklenke kako biste je učvrstili na mjestu, a zatim oblikujte preostalu duljinu žice da napravite ručku.

Prazne staklenke mogu obasjati vaš prostor jesenskim motivom

Osvijetlite svoje večeri i noći ovom ambijentalnom rasvjetom koja će izgledati zapanjujuće među vašim jesenskim dekorom. Otmjena svjetla od staklenih boca, bajkovita svjetla i lampioni izgledat će čarobno i stvorit će topao, ugodan osjećaj za ukućane i goste.

Jesenski ukras za vrata 

Ako želite alternativu svježem i rezanom cvijeću za vaše jesenske ideje, nitko vam neće zamjeriti ako se odlučite za umjetno cvijeće. Ovo je puno lakša metoda – a možete čak kupiti gotove jesenske cvjetne vijence. Najprije postavite žičani okvir iznad okvira vrata da na njega pričvrstite svoje cvjetne girlande, a zatim ga pričvrstite uzicom ili žicom. Ovi cvjetovi neće se osušiti i ostat će jednaki tijekom cijele sezone.

Ukras za vrata bez pol muke  

Suho cvijeće u otvorenim pletenim košarama

Za prekrasan elegantan i rustikalni aranžman možete kosristiti osušeno cvijeće, a zatim složiti bukete u otvorenim pletenim košarama. Jesenska paleta boja sastoji se od narančastih, krem, zelenih i prirodnih drvenastih tonova. To je savršena prilika za izlaganje vlastitih prirodnih ukrasa.

Napravite jesenski aranžman sa suhim cvijećem

Iako je jesen godišnje doba s najviše boja, možda neki i ne vole previše različitih boja, a htjeli bi imati jesenski ukras u svomk domu. Ljubitelji monokromatike mogu koristiti i manje vaze za držanje samo nekoliko grana pampas trave, što je također poseban detalj.

Ukrasni detalj za one koji ne vole vatromet boja

Ako pletena košara nije vaš stil, možete pokušati aranžirati suho cvijeće u vazi. Uzmite vazu po svom izboru – narančasta/crvena posuda će se stvarno uklopiti u vašu jesensku temu. A za još veći dodir jeseni, možete napraviti i vlastitu vazu od klipova kukuruza, osobito ako imate one s tamnijim zrnima, koji izgledaju osobito dekorativno.

Aranžman u košari od kukuruza

I još jedan prijedlog s jesenskim aranžmanima u košari. Ako volite viseće dekoracije, a žao vam je što vaše ljetnice ne mogu izdržati duže zbog mraza, možete umjesto ljetnog cvatućeg bilja, objesiti jesensko suho cvijeće kojem mraz neće smetati.

Viseća jesenska košara

Za one koji ne mogu zamisliti jesen bez bundeva

Ako ipak ne možete bez tikvi i bundeva, za vas isto imamo nekoliko prijedloga jesenskih dekoracija. Za drugačiju ideju za rezbarenje bundeve, inspiraciju potražite samo u cvijeću u svom dvorištu. Lijep cvjetni dizajn poput ovog na slici dugo će trajati, što znači da ga možete izložiti tijekom cijele jeseni na vašoj terasi, trijemu ili vanjskom stolu.

Maštovito izrezbarene bundeve

Ključ kako izrezati bundevu jest odabrati onu koja je zrela kako biste lakše izradili odabrani dizajn, a upotreba olovke za označavanje vašeg dizajna je bolja od pokušaja rezbarenja „napamet“. Naravno, u večernjim satima, unutar bundeve možete upaliti svijeću i napraviti pravi jesenski „štimung“. 

Ako vam se ne sviđa crtanje po bundevama ili rezbarenje bundeve, što kažete na izradu vlastite verzije ovih vanjskih jesenskih ukrasa? Osim što je zabavan uradi sam projekt, izrada vlastitih bundeva znači da ih možete ponovno koristiti iz godine u godinu – ili napraviti obiteljsku tradiciju od stvaranja nove svake jesenske sezone. Iako mladi nisu toliko skloni kukičanju, možda im izrada bundeve bude dovoljno izazovna i zanimljiva da i sami pokušaju, uz pomoć iskusnijih.

Heklane bundeve, zašto ne?

Ove heklane bundeve zbog svestranosti imaju mnoge prednosti: možete ih grupirati zajedno na vrtnim stepenicama ili prozorskim daskama, dati im počasno mjesto na stolu ili kao ideju za uređenje stolova na otvorenom, a zašto ne i istaknuti ih pokraj vrata tako da budu prva stvar koju vaši posjetitelji vide.

Iako su bundeve prirodan izbor za jesen, zašto ne biste ove godine iskoristili alternativni pristup i izradili vlastite mekane ukrase od bundeva? Jednostavno zašijte bodom oko rubova kruga od tkanine ostavljajući dva kraja slobodna. Napunite tkaninu spužvom ili drugom ispunom, koja vam se nađe pri ruci i zategnite dva labava kraja konca tako da se oblikuje lopta. Ovi trajni ukrasi izgledaju vrlo efektno kad se stave u zdjelu za posluživanje na sredini vašeg stola. Platnene bundeve savršen su ekološki dodatak vašim idejama za uređenje i vanjskog prostora.

Napravite ekološke ukrase s bundevama od platna

Uradi sam –dekoracija za ulazna vrata

Uz malo dobre volje i nešto slobodnog vremena, možete stvoriti impresivan jesenski dizajn ulaza u vaš dom. Globalni trend je dekoracija lukova iznad ili na ulaznim vratima, pa se pridružite ovoj novoj modi, jer ove prekrasne vanjske dekoracije zapravo nije tako teško napraviti kako se na prvi pogled čini. S obzirom da su vaša ulazna prva stvar koju gosti i prolaznici vide, to je savršena prilika da doista transformirate svoja vrata i postignete efekt. Da biste započeli, trebat će vam drveni okvir, žica, plastične vezice za kabele, škare i izbor pravog, umjetnog i suhog cvijeća koji odgovara vašem stilu i predviđenom proračunu.

1. Započnite grupiranjem lišća kako biste stvorili bazu oko luka. Glavni savjet: zelene plastične vezice neprimjetno će se uklopiti u vaše lišće i djelovati manje uočljivo. Napravite male snopove i pričvrstite ih tamo gdje želite stvoriti veću dubinu.

2. Nakon što ste zadovoljni oblikom svoje baze, pogledajte imate li praznina. Stavite nekoliko grančica bršljena da popunite tanja mjesta. Možete koristiti i zimzeleno bjelogorično bilje, poput božikovine (ali ne samonikle, jer je zaštićena vrsta).

3. Na red dolazi rezano cvijeće – to mogu biti različite vrste dalija, velike krizanteme, plodovi divlje ruže, hiperikuma ili grane crvenolisnog japanskog javora. Koristeći kabelske vezice kako biste provjerili jesu li sigurno pričvršćene, počnite postavljati stabljike u svoj luk i gledajte kako vaša vrata oživljavaju dodatnom bojom. Zapamtite, samo zato što je jesen ne morate se držati jesenskih boja, eksperimentirajte s mješavinom različitih paleta boja.

4. Nakon što postavite sve svježe cvijeće, počnite dodavati svoje osušeno i umjetno cvijeće kako biste dodali drugu teksturu svojim vratima, postavljajući labave stabljike oko vanjske strane luka kako biste omekšali rubove i učinili svoj dizajn besprijekornijim.

 Obojite i ukrasite otpalo jesenje lišće 

Za kraj, još jedan prijedlog koji možete raditi zajedno s djecom, a najmlađima će se sigurno jako svidjeti. Bojanje opalog lišća različitim detaljima vrtna je i likovna aktivnost za djecu i ne samo da će ih zabavljati nekoliko sati, to je i jednostavan način da dobro iskoristite jesensko lišće.

Drugo lice lišća

 1. Potrebno je lišće potpuno osušiti i pritisnuti da se izravna. Smjestite listove ispod teških knjiga koje će ih za dan-dva fino isprešati.

2. Isprešane listove posložite ravno na novine, spremne za slikanje.

3. Koristeći akrilnu boju i mali, tanki kist, izradite vlastite jedinstvene ukrase.

4. Korištenje akrilnog spreja pomoći će zadržati boju.

5. Listove također možete premazati prozirnim ljepilom kako biste zaštitili boju i učinili ih vodootpornima. Oslikani listovi mogu se koristiti za ukrašavanje vrata i prozora ili gdje god želite napraviti sezonski štih.

Prethodni članakSustav drenaže na okućnici
Sljedeći članakUzgoj agruma u Dalmaciji s osvrtom na limun
Goran Beinrauch, dipl. ing. agr.
Goran Beinrauch, dipl. ing. agr. Glavni je urednik u Gospodarskom listu u kojem uređuje rubrike održiva poljoprivreda, agroekonomika, povrćarstvo, voćarstvo, vinogradarstvo, zaštita bilja, nove tehnologije i dr. Rođen je 1976.g. u Zagrebu, gdje je završio osnovnu školu, te XI. gimnaziju. Na Agronomskom fakultetu u Zagrebu diplomirao je na smjeru vrtlarstvo i oblikovanje pejzaža. Na Agronomskom fakultetu je trenutno i doktorand na poslijediplomskom studiju Poljoprivredne znanosti. Desetak godina bavio se uzgojem ukrasnog bilja u vlastitom rasadniku, a radio je i u poljoljekarni kao agronom - savjetnik. U Gospodarskom listu radi od 2010. godine, a glavni je urednik od 2015. godine i producira sadržaje stručne tematike u tiskanim, ali i digitalnim formatima. Od 2014.godine je i tajnik Društva agrarnih novinara Hrvatske. Organizator je i moderator na stručnim skupovima (seminari, konferencije, kongresi...) te panel raspravama, fokus skupinama i radionicama, a sudjeluje i koordinira u raznim nacionalnim i europskim projektima o poljoprivrednoj proizvodnji.