Priručni vanjski bojler za tuširanje može se kupiti kao gotov komplet ili ga možete izraditi sami.

Kao spremnik moguće je koristiti bilo koji limeni spremnik. Najčešće se koristi spremnik od starog električnog bojlera, posebno pri spajanju na vodovod. Da bi on funkcionirao, obavezno je skinuti izolaciju i oplatu te grijače iz starog bojlera i ostaviti samo unutarnji spremnik za vodu.

Bojler je potrebno obojati u tamnu boju

Izolacija na električnom bojleru značajno usporava hlađenje vode koja se grije unutar bojlera te će na jednako učinkovit način sprječavati vodu u bojleru na suncu da se zagrije. Limeni spremnik je potrebno obojati u tamnu boju bez sjaja, najbolje crnu. Crna boja najviše privlači toplinu sunca. Takvi se grijači vode često montiraju bez spajanja na hladnu vodu iz vodovoda i s ručnim nadopunjavanjem. Ta varijanta može biti opasna pri visokim temperaturama kad se voda jako zagrije, a nema hladnu vodu s kojom se miješa. Tuširanje ispod takvih tuševa može uzrokovati opekotine.

Dobro je priručni bojler spojiti na hladnu vodu

Puno je češća varijanta gdje se bojler spaja na hladnu vodu kako bi se voda, kao u električnom bojleru, miješala s hladnom vodom pri potrošnji. Bojler je potrebno spojiti i na tuš s miješalicom. Tako izveden tuš ima svu udobnost kupaonice, osim što vodu za tuširanje grije sunce bez troškova.

Prilikom montaže ovakvog spremnika, bitno je da stup ili zid na koji se montira može držati spremnik pun vode. U spremnik od 60 l vode stane vode koja ima težinu 60 kg!

Navedeni spremnici mogu se kupiti u trgovinama s vodovodnom opremom i opremom za centralno grijanje.

Spremnik za vanjski tuš, Izvor: www.tvim-tonkovic.hr

Crne cijevi i solarni tuševi

Alternativa ovom sustavu su crne cijevi namotane u spiralu i pričvršćene na ploču od iverice te se u njima grije voda. Ova varijanta grije oko 10 l vode pa je namijenjena za manju potrošnju, no voda se grije puno brže nego u klasičnom spremniku. Bitno skuplje no dizajnerski ljepše rješenje su solarni vrtni tuševi koji u svom stalku imaju integriran spremnik. Ti su spremnici nešto manjeg volumena (oko 40 l), no dolaze s miješalicom za regulaciju temperature vode te najčešće i nastavkom za pranje nogu. Takvi se tuševi mogu kupiti u velikom vrtnim centrima te trgovinama s vodovodnom opremom.

Vanjski solarni tuš -dijelovi, Izvor www.inti.hr

Vanjski tuševi se uređuju različito ovisno o namjeni. Ako služe samo za tuširanje prije ulaska u bazen, mogu biti bilo gdje. No, tuševi koji u nekoj mjeri zamjenjuju one u kupaonici dobro je smjestiti na mjesto zaštićeno od pogleda, okruženo zelenilom. Vanjski tuševi se ponekad montiraju na vanjski zid zbog lakog i kratkog spajanja na postojeće instalacije u kući. To nije najbolje rješenje, čak niti uz primjenu hidroizolacijskih premaza. Oni s vremenom i pod utjecajem sunca gube svoja svojstva. Tako voda počinje prodirati u toplinsku izolaciju na vanjskom zidu i sam zid.

Vanjski tuš – Izvor httpswww.divinesaunas.com

Često rješenje – pregrada za ovakve tuševe su drvene letvice poput pergola ili ograda od bambusa. Takve pregrade zahtijevaju održavanje i ograničena im je trajnost.

Najčešće se pod tuša betonira, no mogu se postaviti i drvene daske preko sloja šljunka koji funkcionira kao drenaža. Najbolji način rješavanja odvodnje je spajanje na odvodnju kuće, jer se oko tuša neće stvarati blato niti će se voda slijevati prema dijelovima vrta na kojima ne želimo vodu.