Jorgovan je ukrasna biljka, čiji cvjetovi mirišu opojnim mirisom. S pravom ga možemo nazvati mirisom naše mladosti, jer se prije mogao naći u gotovo svakom vrtu. Danas, mada nije toliko omiljen, miris njegovih cvjetova gotovo je nezamjenjiv.

Ne bi se moglo reći što ga je zapravo potisnulo u drugi plan, no, svaki pravi romantičar naći će mjesto u svom vrtu i za ovaj ukrasni grm.

Jorgovan može doseći visinu od 3 do 5 m, pa i više, no, u uzgoju poznajemo i nešto niže kultivare, visine 1 – 1,5 m.

Pogodniji su za ovaj uzgoj u manjim vrtovima. Pogoduju im srednje teška, propusna tla, bogata humusom. Voli svjetlost, pa dobro uspijeva na osunčanom ili polusjenovitom mjestu.

Mnogi mu zamjeraju kratko razdoblje cvatnje. No, tome se može doskočiti. Jednostavno posadite odgovarajuće bilje oko grma, poput perunika, klematisa i sl., pa će ocvale cvjetove jorgovana nadomijestiti novi. Klematis je penjačica i za svoj rast treba neki potporanj. U ovom slučaju potporanj može biti upravo grm jorgovana. U toplijim krajevima, može se uz jorgovan kombinirati i ružmarin koji cvate u svibnju. Jorgovan je najlakše razmnožiti grebenicama.

Oni uzgojeni iz sjemena najčešće se koriste kao podloge za cijepljenje. Razmnožavanje grebenicama može se početi provoditi u travnju. Odaberite jednu snažniju granu, koja se neće prelomiti ako ju savinete. Tlo pripremite za ukorijenjavanje grane, tako da ga razrahlite, te dodajte malo komposta za lončanice ako je tlo glinasto. Onaj dio grane koji ide u zemlju ne smije imati lišća, tako da ga valja ukloniti prije povijanja.

Kad ste napokon završili s pripremama, povinite granu u zemlju i zakačite ju žičanom kukicom ili stavite na nju neki kamen, kako vam se ne bi natrag povinula u prvobitno stanje. Iduće godine na onom dijelu grane koja je povinuta u zemlju razvit će se novi korjenčići i izboji. Nakon toga potrebno je položenicu odrezati s obiju krajeva i staviti u posebnu posudu.

Svo bilje, pa tako i jorgovan ujesen se gnoji vrtnim kompostom. No, to možete učiniti i u proljeće u ožujku ili travnju. Iznad korijenja nasipajte sloj vrtnoga komposta, koji će zadržavati vlagu u tlu, a s vremenom će se pretvoriti u humus. Ako grm slabije raste, možete dognojiti još mineralnim gnojivima već u veljači ili ožujku. Drugi obrok dodaje se oko cvatnje, a posljednji do sredine lipnja.
Ne zaboravite ukloniti što više ocvalih cvjetova, jer na taj način pospješujete razvoj cvjetnih pupova za iduću godinu.

Nakon cvatnje ne uklanjaju se samo ocvali cvjetovi već i stare osušene grane. Rez se obavlja pri samoj osnovi grane. Njime treba osigurati dovoljno svjetlosti i s unutrašnje strane grma, te omogućiti rast novih mladih izdanaka. Grm bi trebao imati između 7 i 12 grana, različitih starosti i debljina.

Na našem tržištu dostupne su neke sorte koje se razlikuju po boji cvjetova i visini rasta. Neke od njih su “Madame Lemoine”, “Charles Joly”, “Andenken an Ludwig Spath” itd. Cvjetovi mogu biti ljubičaste, plave, crvene, bijele boje, mogu biti šareni, ljubičastobijeli itd.

Uz pravilnu gnojidbu, orezivanje i odabir sorte ova nepravedno potisnuta biljka nagradit će vas bogatim cvatom, prekrasne boje i opojna mirisa.