Možete doživjeti sezonske alergije u kasnu zimu ili proljeće ili čak u kasno ljeto i jesen. Alergije se mogu pojaviti povremeno kad biljka na koju ste alergični cvjeta. Ili, možete imati simptome alergije 24 sata dnevno tijekom određenih sezonskih mjeseci.

Eterična ulja mogu se koristiti kao alternativni tretman za simptome alergije. Dobivaju se iz biljaka i mogu se koristiti na razne načine.

Kako koristiti eterična ulja?

Popularni načini korištenja eteričnih ulja uključuju: raspršivanje u zrak, korištenje u proizvodima za kupanje, nanošenje na kožu kada su razrijeđeni te udisanje izravno iz posude. Udisanje mirisa ulja poznato je kao aromaterapija. Ova praksa stimulira vaše tijelo putem vašeg osjetila mirisa. Ono što mirišete može utjecati na druge dijelove vašeg tijela. Baš kao i kod aromaterapije, nanošenje ulja na tijelo dovodi do njihovog ulaska u krvotok.

Difuzor za aromaterapiju,
Foto: pixabay.com
Maslinovo ulje, Foto pixabay.com

Uvijek treba razrijediti eterična ulja prije upotrebe na koži. Bazno ulje, poput ulja slatkog bajama ili maslinovog ulja, može dobro poslužiti u tu svrhu. Pomiješate oko 5 kapi eteričnog ulja u 30 ml baznog ulja.

Pripomoć raznih eteričnih ulja

Ne postoji puno istraživanja koja bi poduprla upotrebu eteričnih ulja, ali aromaterapija eteričnim uljima itekako pripomaže u ublažavanju različitih zdrastvenih tegoba. Ako želite koristiti eterična ulja kako biste ublažili simptome alergije, evo nekoliko njih koje biste mogli isprobati.

1. Lavanda

Lavanda je popularno eterično ulje zbog brojnih blagodati. Može vam pomoći u smirivanju simptoma tijekom sezone alergija zahvaljujući svojoj sposobnosti da smiri i smanji upalu. Potiče iskašljavanje i izlučivanje sluzi iz dišnog sustava, opušta i smanjuje začepljenost i popratnu nadraženost. Jedna je studija zaključila da eterično ulje lavande sprječava alergijske upale. Upotrijebite ulje lavande u difuzoru za aromaterapiju ili stavite nekoliko kapi u kupku.

Ulje lavande, Foto: pixabay.com

2. Mješavina sandalovine, tamjana i ravensara ulja

Jedna studija koristila je mješavinu ulja sandalovine, tamjana i ravensare za liječenje cjelogodišnjeg alergijskog rinitisa. Sudionici studije prijavili su poboljšanje sa začepljenim nosnim prolazima, curenjem i svrbežom iz nosa te kihanjem. To upućuje da ova mješavina eteričnih ulja može pomoći kod uočenih simptoma povezanih s alergijama. Kako biste koristili ova miješana ulja, pomiješajte ih s baznim uljem (kao što je ulje slatkog bajama) i nanesite na kožu. Također se ova mješavina može difuzirati u zrak.

Potreban je oprez kod osoba s astmom (ulje ravensare te mješavina), prvo napraviti test te nakon toga donijeti odluku o korištenju (osoba prvo pomiriši ulje iz bočice te ako ju ne steže u prsima, ulje može koristiti u inhalaciji i difuzeru).

Ulje sandalovine, Foto: shutterstock

3. Eukaliptus

Ulje eukaliptusa poznato je kao protuupalno i može vam pomoći kod začepljenja. Osjećaj hlađenja prilikom udisanja može pripomoći da osjetite olakšanje dok liječite sezonsku alergiju. Reducira začepljenost nosa i grla i ostale simptome primjerice i kod prehlade, ublažava postojeće upale i sprječava nastanak novih infekcija. Raspršite ulje eukaliptusa u zrak ili ga udišite iz bočice. Unatoč protuupalnim svojstvima, eukaliptus također može izazvati alergije kod nekih ljudi.

Ulje eukalipusa,
Foto: freepik.com

4. Ulje čajevca

Još uvijek postoje značajna istraživanja o povezanosti između eteričnih ulja i ublažavanja alergija, ali ulje čajevca može pomoći kod simptoma alergije. To je zato što je ulje prepoznato kao protuupalno sredstvo. Sadrži aktivne sastojke koji djeluju antibakterijski, fungicidno i protuupalno. Međutim, ulja čajevca također mogu izazvati alergije. Prije uporabe treba napraviti test na koži. Također važno je naglasiti da ulje čajevca nije za oralnu konzumaciju.

Ulje čajevca, Foto shutterstock

5. Paprena metvica

Poznato je da eterično ulje paprene metvice smanjuje upalu. Ujedno je i izvrsno eterično ulje za osvježavanje prostora i uklanjanje neugodnih mirisa iz zatvorenih prostora. Moći ćete lakše disati ako raspršite ulje ili ga čak nanesete na kožu nakon što ga razrijedite s baznim uljem. Kombinacija paprene metvice s uljima lavande i limuna također stvara učinkovitu i umirujuću kombinaciju za ublažavanje alergija. No, imajte na umu da kombinirana ulja mogu povećati šanse za pojavu alergijske reakcije. Ako nanesete ulje od limuna, bit ćete osjetljivi na sunce.

Eterično ulje paprene metvice,
Foto pikist.com

6. Limun

Eterična ulja s mirisom agruma često se koriste u aromaterapiji za jačanje budnosti i energije.  Ulje limuna je vrlo ugodnog mirisa, a podiže i raspoloženje, a također može pomoći u čišćenju sinusa i smanjenju začepljenosti, uobičajenih simptoma sezonskih alergija. Budite oprezni pri izlaganju kože suncu ili solariju ako koristite ulja s mirisom limuna ili bilo kojeg agruma. Pokušajte raspršiti ulje kako biste podigli raspoloženje ili ga razrijedite i nanesite na kožu kako biste ublažili simptome alergije.

Ulja agruma,
Foto freepik.com

Rizici i moguće komplikacije korištenja eteričnih ulja Korištenje eteričnih ulja nije bez rizika. Važno je koristiti eterična ulja prema uputama i osigurati da koristite kvalitetne proizvode. Ako imate brojne alergije ili ste posebno osjetljivi na kemikalije, eterična ulja mogu izazvati još više alergijskih reakcija. Morat ćete razgovarati sa svojim liječnikom prije nego započnete bilo kakav tretman eteričnim uljem. Nemojte gutati eterična ulja. Budite oprezni pri korištenju ulja kod trudnica i dojilja te djece.

Izvor: https://www.healthline.com

Prethodni članakSir – delicija na tanjuru koja ima svoju cijenu
Sljedeći članakOkrugli stol Pojeo vuk magare
Kristina Pawelitsch, mag.ing.agr.
Rođena je 1974. g. u Crailsheimu u Njemačkoj, a diplomirala je na Agronomskom fakultetu u Zagrebu na temu Valorizacija početnog rasta i potencijala rodnosti Lovranske trešnje. Urednica je Gospodarskog lista i autorica stručnih članaka iz raznih područja poljoprivrede, a surađuje i s udrugama iz područja poljoprivrede. Kristina Pawelitsch rođena je 1974. godine u Njemačkoj , u Crailsheimu. OBRAZOVANJE: • U Krapini završava srednju školu za prirodoslovno- matematičkog tehničara • 2002. diplomirala na Sveučilištu u Zagrebu, na Agronomskom fakultetu i stekla zvanje magistra inženjerka hortikulture. Diplomirala je na temu Valorizacija početnog rasta i potencijala rodnosti lovranske trešnje. • govori tečno njemački i engleski (Vodnikova škola, Zagreb , 6. stupanj poslovnog engleskog i završni stupanj konverzacijskog njemačkog u školi Sokrat u Zagrebu) RADNO ISKUSTVO: Od lipnja, 2017. godine urednica u Gospodarskom listu. Prijašnje radno iskustvo: radila u AQUAARTu kao projektant automatskih sustava navodnjavanja. Nakon toga radi kao referent nabave u Würth Group na poslovima uvoza i izvoza za strano tržište, pretežno Njemačka i Švicarska. Aktivni je član Udruge Akram (Udruga za hrvatsko savršeno naselje), a pisala je i u časopisima ''Vita'' i '' Sto posto prirodno''.