Hrast (lužnjak i kitnjak) naše je najpoznatije i gospodarstveno najvrijednije drvo. Međutim manje je poznato da je hrast ljekovit. To postojano i dugovječno drvo ima niz ljekovitih svojstava i sastojaka.

Zbog ljekovitosti skuplja se hrastova kora (Cortex Quercus) s mladih grana i plod, odnosno žir (Glandex quercus). Mladi pupovi su također interesantna hrana za jelensku divljač, naročito u vrijeme odbacivanja rogova i izrastanja novih. Osim toga mladi listovi su premazani tzv. mednom rosom koja služi kao izvrsna ispaša za izgladnjele pčele. Hrast se razvija u veliko i moćno drvo, a može doživjeti i više od 1000 godina starosti. Najvažnije su i najupadljivije razlike u navedenih vrsta u peteljkama listova i plodova, u vremenu cvatnje i u vremenu opadanja listova. Quercus pedunculata ima kratko nasađen list na peteljki, plod je dugo nasađen na peteljci, početak cvatnje je od sredine svibnja, a opadanje listova u jesen dok kod Quercus sessiliflora list na peteljci je dugo nasađen, plod kratko nasađen, cvate od sredine do kraja svibnja, listovi otpadaju dijelom u jesen i dijelom idućeg proljeća. Kora hrasta sadrži obilje tanina i taninske kiseline (kvercitinska kiselina), zatim posebnu vrstu kvercitinskih šećera i kiselina, limunsku i galnu kiselinu – prirodni sastojak štavila za kožu. Bere se samo kora s mladih grančica, suši u hladu i sprema na suho mjesto. Hrastov žir je poznata hrana za životinje i gospodarstveno je interesantan proizvod. U ljekovite svrhe najviše se koristi tzv. hrastova šišarka koja nastaje ubodom ose šišarice u list. Šišarki može biti nekoliko na listu ili lisnoj peteljci. Šišarke su priznate u službenoj medicini, a njeni galenski preparati služe za zaustavljanje krvarenja – premazivanjem ili posipanjem rana – kao napitak su izvrstan protuotrov pri otrovanju metalima (olovo, bakar, kositar), kod otrovanja mrazovcem, paskvicom, pomoćnicom. Nešto rjeđe, ali ne manje efikasno, hrastov žir se prži i priprema kao nadomjestak kave. Taj napitak je dobro pomoćno sredstvo za liječenje rahitisa, bolesti mokraćnog mjehura i dijareje. Osobe koje naginju pretjeranoj mršavosti, ekcemima i očnom kataru, trebale bi najmanje 1 do 2 puta tjedno redovito piti kavu od žira.

Hrast lužnjak
Hrast kitnjak

Priprema kave od žira

U jesen kad je žir zreo i kad sam otpadne sa stabla, skuplja se, oljušti i izreže na komadiće veličine kavenog zrna i lagano prži na laganoj vatri. Čuva se u tamnim i zatvorenim staklenim posudama. Žir ne treba prije prženja popariti kuhanom vodom da bi mu se na taj način oduzela gorčina, jer se pri tom gubi karakterističan okus te hranjive i ljekovite tvari. Usitnjeni žir prži se kao i kava, ali toliko da postane smeđ, jer preprženi žir gubi okus i ljekovitost. Žir se ne melje nego se u mužaru usitni u grubi prah. Usitnjavanje u mužaru treba obaviti neposredno nakon prženja, jer žir brzo postaje žilav. Ovako pripremljeni žir stavi se u vruću vodu, kuha oko 10 minuta, procijedi i pomiješa sa šećerom, a tek na kraju s mlijekom.

Pučka medicina

U pučkoj su se medicini pripravci od hrastove kore (čaj i tople kupelji) u nedostatku lijekova u ne tako davnoj prošlosti, znatno više upotrebljavali.

Čajni oparak od kore koristi se kao prva pomoć pri otrovanju gljivama, otrovnim biljem ili pri otrovanju nikotinom. Osim toga, taj čaj je dobro pomoćno sredstvo protiv unutarnjih krvarenja, krvavog kašlja i sl. Tople kupelji u koje je dodana veća količina čajnog oparka od hrastove kore, pomažu pri upalama hemeroida te upalnim procesima u rektumu (kolitis). Kod lakših lomova dolazi do olakšanja i ozdravljenja, ako se na oštećena mjesta stavi vlažna i topla vrećica napunjena samljevenom hrastovom korom. Pučka medicina poznaje nekoliko dobrih recepata s dijelovima hrasta u svrhu liječenja već spomenutih bolesti i tegoba.

Čaj od hrastove kore za brojne tegobe

Slezena danas sve češće obolijeva, a to nažalost prekasno otkrijemo. U tu svrhu koristimo mljeveni hrastovi žir koji se jedan dan moči u rakiji komovici. Procijeđena rakija pije se tri puta dnevno po dvije žličice. Kod jakog proljeva koristi se mješavina čaja sastavljena od jednakih dijelova hrastove kore i kore divljeg kestena. Droga se prokuha (dvije čajne žlice) i pije nezaslađena. Ekstrakt hrastovine je nezaobilazni dodatak vinjaka, konjaka i nekih drugih alkoholnih pića.

Oplemenjivanje komovice možemo i sami napraviti na sljedeći način: pregršt hrastovih oblovina (spirale) operu se u hladnoj vodi. Zatim se oblovina potopi u vodu (oko 2 litre) u kojoj su otopljene 2 jušne žlice (oko 20 grama) sode bikarbone. Oblovina se macerira 2 do 3 dana, a zatim se ispere vodom, posuši i stavi u rakiju. Nakon osam dana rakija će dobiti svijetložutu (hrastovu) boju i prijatan okus.

Napomena: Ostale vrste hrasta, npr. Quercus tinetoria Wild, Quercus ruba L. ili Quercus palustris L. nisu primjenjivani ni u znanstvenoj ni u pučkoj medicini.