Aromaterapija je grana komplementarne medicine čija je uloga kontrolirano korištenje eteričnih ulja, kako bi se uravnotežilo i unaprijedilo zdravlje tijela, uma i duha. Puno značenje u medicinskoj praksi, aromaterapija je doživjela početkom rada modernih hospicija i uvođenjem palijativnog tretmana oboljelih od raka i neuromuskularnih bolesti.

Nagomilan umor, frustracije, jednom riječju stres koji se javlja u vidu početnih znakova izgorjelosti razlog je za aromaterapeutski tretman.

Ciljanom i kontroliranom upotrebom eteričnih ulja djelujemo na nagomilani stres. Aromaterapija je prikladna za sve uzraste, od novorođenačke dobi do duboke starosti, učinkovita je i neškodljiva.

Bazna ulja

Eterična ulja namijenjena za aromaterapeutske tretmane trebaju biti razrijeđena u prirodnom baznom ulju. Preporučaju se nerafinirana i hladno prešana ulja. Ako biljno ulje nema etiketu na kojoj je to označeno, tada se sigurno radi o rafiniranom proizvodu u koji se dodaje određena količina sintetskih vitamina da nadomjeste one koji su bili uništeni tijekom rafiniranja. Nerafinirana ulja su mnogo kvalitetnija i sama po sebi su liječnička terapija. Ulje konoplje dobiva se „hladnim“ prešanjem što znači da kod mehaničkog istiskivanja ulja iz sjemenki temperatura ne prelazi 28 stupnjeva. Zašto je to važno? Takvim načinom dobiveno ulje konoplje sadrži sve kemijske komponente u izvornom obliku, koje se mogu primijeniti u prehrambeno zdravstvene svrhe.

Ulja koja upotrebljavamo u kućanstvu (suncokretovo ulje) dobivaju se prešanjem pri temperaturi od 60 stupnjeva, a na toj se temperaturi razore sve ljekovite i vrijedne nezasićene kiseline. Oko 98 % masnih kiselina što ih imaju uljarice sadrže u određenom omjeru zasićene, nezasićene, esencijalne, neesencijalne i trans masne kiseline. U preostalih 2% nalaze se vitamini (vitmin E, D i B1), fenoli, pigmenti, steroli, fitosteroli-važni kod kardiovaskularnog sustava i minerali-željezo, cink, magnezij. U konopljinom ulju se nalaze tri nezasićene masne kiseline, omega-3, omega-6 i omega- 9. Nama su važne ove dvije prve. Njih nazivamo i „esencijalnim“ , osnovnim i za život bitnim masnim kiselinama. Većinu masnih kiselina organizam može sam proizvesti, ali omega-3 i omega-6 unosimo u organizam putem hrane.

Najidealniji omjer omega-3 i omega-6 kiselina je 1:3. Međutim, naš način prehrane je takav da je taj odnos 1:15 pa čak i 1:25. radi toga je bitno uzimati konopljino ulje da se taj balans korigira na vrijednosti 1:3. Esencijalne masne kiseline osim što su izvor energije imaju važnu ulogu u našem metabolizmu kod izgradnje staničnih membrana, a uz pomoć određenih enzima u našem organizmu bitne su za stvaranje molekula sličnih hormonima.

Radi toga su omega -3 (alfa-linolenska kiselina,skraćeno – ALA) i omega- 6 (linolna kiselina, skraćeno – LA ) važne jer sudjeluju u procesu zgrušnjavanju krvi, širenju krvnih žila i u alergijskim i protuupalnim reakcijama. Sadržaj omega -3 u konopljinon ulju je 15-30%, omega-6 45-65%, stearidonska kiselina (SDA) 0,83%, alfa-linolenska kiselina (ALA) 17,47%, konjugirana linolenska kiselina (CLA) 0,83%, omega -9 (oleinska kiselina) 10-15%. Konopljino ulje je blago kiselo pH-6,14. Kako je molekula masne kiseline ravna, ona lakše prodire kroz kožu, pa se kod aromaterapije upotrebljava kao bazno ulje koje drugim eteričnim uljima otvara put djelovanja na organizam.

Zašto su važne omega-3 i omega-6 masne kiseline?

Čovjek u svom organizmu ima skupinu hormona koje zovemo parakrini hormonieikozanoidi. Oni nastaju od gore navedene dvije kiseline. Najznačajniji parakrini hormoni su prostaglandini – PG.

Prostaglandini iz serije 1 (PG 1) su najvažniji parakrini hormoni za zdravlje čovjeka. Oni se još nazivaju i „zaštitnicima ljudskog tijela“ i imaju cijeli niz blagotovornih učinaka na ljudsko zdravlje.

Prostaglandini iz grupe 3 (PG 3) su također korisni hormoni sa znatno slabijim djelovanjem. Prostaglandini iz grupe 2 (PG 2) izuzetno su štetni te se nazivaju i „štetnim prostaglandinima“. Oni utječu negativno na upalne procese, utječu na zgrušavanje krvi i blokiraju dobre prosaglandine. Gama linolenska kiselina nalazi se rijetko u biljkama (sjemenju). Jedna od biljaka, osim konoplje, koja u svom sastavu posjeduje gama linolensku kiselinu (GLA) i alfa linolensku kiselinu (ALA) je crni kim (nigella sativa). Omega-3 imaju i ulja hladno prešana od sjemenki grožđa, oraha, lješnjaka, sikavice,podlanka.Svaka od ovi ulja sadrže i specifične sastojke koji ga čine posebnim i učinkovitim sredstvom kod određenih zdravstvenih poteškoća.

Kod nekih tegoba dobro je kombinirati ulju konoplje s uljem crnog kima. Kod oštećenja kože, dermatitisa, psorijaze, treba ulje konoplje piti ili uzimati s hranom, a kožu mazati uljem crnog kima. Dijabetičari, i različita alergijska oboljenje uzimati dnevno kombinaciju 1-2 žlice ulja crnog kima s 1 žlicom konoplje. Rok trajanja baznih ulja Ako se čuvaju u hladnjaku ili u hladnoj prostoriji, hladno prešana ulja većinom imaju rok trajanja devet mjeseci (provjerite na boci). Važno je zapamtiti da nerafinirano ulje, kad jednom oksidira, štetno djeluje na kožu. Tijekom oksidacije uljne se molekule razbijaju i proizvode ono što je nama poznato kao slobodni radikali. Te supstance, ako nisu pod nadzorom, mogu oštetiti i uništiti stanice. Također se smatra da su osnovni uzrok starenja, pa je nužno kupovati nerafinirana ulja u manjim količinama i brzo ih potrošiti.

Upotreba konopljinog ulja

Zdrave osobe mogu uzimati dnevno 1 žličicu ulja, kod akutnih i težih bolesti 1-3 žličice. Radi svoga blagog okusa ulje konoplje se može piti, dodati salatama,obrocima sa rižom, dodati umacima,majonezi…

Fini kolač od konopljinih sjemenki

Sastojci:
•900 g uljuštenih sjemenki konoplje
•200 g mljevenih sjemenki
•100 g mljevenog rogača
•med
Postupak: Pomiješajte sve sastojke i oblikujte u željenu formu kolača. Stavite u hladnjak.

Čokoladica od sjemenki konoplje

Sastojci:
•1/4 šalice kokosa
•1/4 šalice nasjeckanih lješnjaka (ne u prahu)
•2 čajne žlice brusnica ili nasjeckanog sušenog voća
•2 čajne žlice gojia
•1 čajna žlica sjemenki konoplje u ljuskama
•1 čajna žlica sirovih sjemenki suncokreta
•1 čajna žlica zrna kakaa
Postupak: Pomiješati sve sastoje i staviti ih u malu četvrtastu posudu, a zatim u zamrzivač. Nasjeckati čvrstu smjesu u male čokoladice.

Maslac od sjemenki konoplje

Sastojci:
•2 šalice sjemenki konoplje u ljuskama
•1-3 režnja češnjaka
•3-4 žlice ulja konoplje
•1 čajna žlica umaka od soje
•Morska sol i papar (po želji)
•Svježe, fino nasjeckane začinske trave: peršin, kopar, metvica, bosiljak
Postupak: Svi sastojci se miješaju u mikseru dok se ne dobije jedinstvena smjesa. Ako je smjesa presuha, dodati malo vode ili ulja. Držati u staklenoj tegli u hladnjaku.

""

Prethodni članakKad je idealno podsaditi lozu?
Sljedeći članakPoslovno informacijski sustav za poljoprivrednike
Lidija Vuljanić, dipl. ing. agr.
Vanjska je suradnica za ljekovito bilje i aromaterapiju u tvrtki TISA-art i Aromaterapija. Vanjska je suradnica za ljekovito bilje i aromaterapiju u tvrtki TISA-art i Aromaterapija. 2000. godine diplomirala je na Agronomskom fakultetu u Zagrebu, a 2002. završila za aromaterapeuta u prvom hrvatskom učilištu za aromaterapiju „AROMAVITA“ gdje je prakticirala aromaterapiju s klijentima. Po završetku obrazovanja i prakse bila je predavač iz nastavnog predmeta „Uzgoj i prerada ljekovitog bilja“ u programu „Aromaterapeut-specijalist“. Od 2011. – 2013. godine u ustanovi za obrazovanje odraslih „GALBANUM“ voditelj je programa Uzgoj i prerada ljekovitog bilja“. Također je održavala stručna predavanja po knjižnicama grada Zagreba o aromaterapiji i fitoterapiji te pisala za ADIVA PLUS časopis o eteričnim uljima i njihovom utjecaju na ljudsko zdravlje.